Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter ötszörösére gyorsítaná a fegyvertartási engedélyek kiadását

Itamar Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali Zsidó Erő párt vezetője közölte kedden, hogy szeretné az eddigi ötszörösére gyorsítani a fegyvertartási engedélyek kiadását.

A Zsidó Erő kedden közleményt adott ki arról, hogy Bengvír utasítást adott a fegyvertartást szabályozó hivatalnak: gyorsítsa fel az engedélyek kiadását a mostani nagyjából havi kétezerről tízezerre.

Fegyvert viselő civilek és szolgálati fegyverüket maguknál tartó, szolgálaton kívül lévő katonák eddig sem számítottak ritkaságnak Izraelben, különösen nem a ciszjordániai zsidó telepeken.

Hírdetés

A január 27-i terrorcselekmény másnapján egy 13 éves palesztin fiatal nyitott tüzet járókelőkre Jeruzsálem Szilván nevű kerületében, két járókelőt megsebesítve, mígnem egy fegyveres civil visszalőtt, és megsebesítette a támadót. Izraeli miniszterek ez utóbbi esetre hivatkozva szorgalmazzák a fegyverengedélyek számának megsokszorozását.

Volker Türk emberi jogi ENSZ-főbiztos azonban a múlt héten figyelmezette az izraeli kormányt, hogy ez az elképzelés csak még több vérontás és erőszak előidézője lesz.

Az izraeliek többsége a gyakorlatilag minden állampolgárra kiterjedő kötelező katonai szolgálat folytán jártas a fegyverforgatásban, azonban a civileknek szigorú előírások korlátozzák a fegyverbirtoklást és -használatot. Az engedély a legtöbb esetben legfeljebb pisztolyokra terjed ki.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »