Az izraeli nagykövet az usztasák jelmondatának teljes betiltását követeli

Az izraeli nagykövet az usztasák jelmondatának teljes betiltását követeli

A 2016-ig Budapesten állomásozó, jeleneg Zágrábban székelő Ilan Mor a horvátoknál is annyira otthon érzi magát, hogy ott is parancsogat osztogat a vendéglátóinak.

A zsidó szupremácista izraeli nagykövet azt mondta, itt az ideje, hogy teljesen betiltsák a II. világháborús horvátországi hazafiak, azaz az usztasa mozgalom üdvözlését, „A hazáért készen!” (Za dom spremni) mondatot.

A zsidó diplomata egy grafitizésre reagált, amely során egy zsidó emlékművet rongáltak meg az észak-horvátországi Varasdon: festékszóróval horogkeresztet és az usztasa jelképét fújták fel rá.

Mor sajtóközleményében úgy fogalmazott, biztos benne, hogy a horvát hatóságok továbbra is mindent megtesznek, hogy azonosítsák az elkövetőket, és amint lehet, bíróság elé állítják őket.

Ez egyúttal szerinte megfelelő idő arra is, hogy teljesen betiltsák a híres „A hazáért készen!” üdvözlés használatát – tette hozzá, megfeledkezve arról, hogy nem horvát állampolgárként, hanem egy másik ország nagyköveteként követelőzik Horvátországban.

Az emlékművet olyan téglákból építették, amelyek az usztasák által üzemeltetett jasenovaci II. világháborús munkatáborból származnak.

Hírdetés

 

A helyi rendőrség nem tudja, hogy az emlékművet egy vagy több elkövető rongálta meg. Csak arról tudtak beszámolni, hogy a rongálás valamikor november 20-a és 22-e között történt.

Az ominózus hazafias köszöntés használatát Horvátországban egyébként jelenleg is törvény tiltja, kivéve egyes eseteket.

Ez a jogi bukfenc lényegében arra vezethető vissza, hogy a kilencvenes években vívott horvát függetlenségi háború során, különösen annak kezdetén, az ország védelmében részt vettek a Horvát Jogpárt katonai ágának számító Horvát Védelmi Erők (Hrvatske obrambene snage, HOS) önkéntesei is.

A HOS emblémájában pedig szerepel a kérdéses “Za dom spremni”, azaz “A hazáért készenlétben” jelmondat.

Bár a HOS-t, részben külföldi nyomásra 1992-ben beolvasztották a Horvát Hadseregbe, katonai érdemeit egyszerűen lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Így például a HOS vukovári századának 25 tagja elesett, a túlélő 58 pedig megsebesült, zömük több ízben is.

A háború utáni megemlékezések során rendszeresen megjelennek a HOS veteránjai is, fekete hadilobogójuk alatt, amelyen szintén a híres jelmondat áll, amit a HOS veteránjaira, illetve a lakosság nem elhanyagolható részének érzelmeire való tekintettel egyenlő lenne a politikai öngyilkossággal.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »