Az izraeli küldöttséget kitessékelték az Afrikai Unió csúcstalálkozójának megnyitójáról

Az izraeli küldöttséget kitessékelték az Afrikai Unió csúcstalálkozójának megnyitójáról

Etiópia fővárosában ma reggel megnyílt az 55 tagországot számláló Afrikai Unió 36. csúcstalálkozója. Az ünnepélyes megnyitó idején a biztonsági emberek határozottan távozásra szólították föl az Afrikai Unióban megfigyelői státusszal és hivatalos meghívóval rendelkező izraeli küldöttséget. A súlyos diplomáciai közjáték után az Izraeli Külügyminisztérium szóvivője kijelentette: a küldöttséget Algéria és a Dél-Afrikai Köztársaság kezdeményezésére távolították el a csúcstalálkozó megnyitójáról – írja a news.walla.co.il hírportál.

Addisz Abebában ma reggel ünnepélyes keretek között megnyílt az Afrikai Unió 36. csúcstalálkozója, amelyen megfigyelőként a Sáron Bár-Lí vezette izraeli küldöttség is részt vett volna. A megnyitási ceremóniája idején találkozó biztonsági emberei odaléptek az izraeli küldöttséghez, és távozásra szólították fel őket. Amint az a mellékelt videóból is kitűnik, a Sáron Bár-Lí (hölgyről van szó – H. J.) izraeli delegáció egy ideig még igyekezett bizonygatni, hogy meghívóval s jogosan tartózkodik a csarnokban, ám végül kénytelen volt távozni. Sáron Bár-Lí az Izraeli Külügyminisztérium Afrika Osztályának főigazgató-helyettese, aki 2011-től 2015-ig Ghánában és Libériában volt izraeli nagykövet.

 

An Israeli observer delegation at the African Union summit in Addis Ababa was kicked out of the opening ceremony on Saturday morning. pic.twitter.com/o81UyysKLL

Hírdetés

— PALESTINE ONLINE 🇵🇸 (@OnlinePalEng) February 18, 2023

 

A Sáron Bár-Lí vezette küldöttség az etióp fővárosban végül annyit megtudott, hogy a kitessékelésüket elsősorban Algéria és a Dél-Afrikai Köztársaság szorgalmazta. „Izrael súlyos provokációnak tartja azt, hogy eltávolították a csúcstalálkozó helyszínéről a Külügyminisztérium megfigyelői státusszal és belépési engedéllyel rendelkező főigazgató-helyettesét és a delegáció többi tagját. Szomorúan vesszük tudomásul, hogy az Afrikai Uniót túszul ejtette néhány szélsőséges, gyűlölet vezérelte ország, mint például az Irán befolyásolta Dél-Afrikai Köztársaság és Algéria” – mondta Lior Hájját, az Izraeli Külügyminisztérium szóvivője.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »