Az izraeli hadsereg kimentette a Gázai övezetből öt megölt túsz holttestét

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy kimentette a palesztinok lakta Gázai övezetből öt halott túsz holttestét.

Állításuk szerint a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásában ölte meg az öt izraelit, majd a holttestüket elhurcolták. A földi maradványokat az övezet déli részén, Hán-Júnisz területén találták meg szerdán a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat jelentése szerint.

A már korábban halottnak nyilvánított Mia Gorent, Oren Goldint, Ravid Katzot, Tomer Achimesz őrmestert és Kirill Brodsky őrmestert temetésre a gyászoló családokhoz szállították.

A tájékoztatás szerint az 56 éves Mia Gorent, Nir Oz kibuc négygyermekes óvónőjét az óvódájában ölték meg, és már decemberben megállapították halálát. Meggyilkolták férjét, Avnert is.

Az 51 éves Ravid Katz holttestét is Nir Ozból hurcolták el, a férfi a kibuc fegyveres készenléti osztagának tagjaként harcolva esett el. Pedagógus volt, tanítványai mellett felesége és három gyermeke gyászolja. A temetésükre készülő Nir Oz kibuc a szomorú alkalomból felszólította a fegyveres konfliktusban érintett feleket a túszalku megkötésére annak érdekében, hogy a Hamász fogságában lévő összes élő és halott túsz hazatérhessen.

A 34 éves Oren Goldin Nir Jichák kibuc autószerelő műhelyét vezette, és tagja volt a közösség önvédelmi alakulatának. Feleséget és kétéves ikergyermekeket hagyott hátra.

Hírdetés

A 19 éves Tomer Achimesz és a 20 éves Kirill Brodsky őrmester Nirim kibucot védte az októberi támadásban, és elesett a Hamász-fegyveresekkel folytatott összetűzésben.

Izraelben a most megtalált túszokat már tavaly novemberben olyan halottnak nyilvánították, akiknek holttestét a Hamász őrzi.

A hadsereg közölte, hogy a holttestek visszaszerzése volt az egyik fő célja az ezen a héten Hán-Júniszban indított hadműveletnek, miután titkosszolgálati úton megtudták, hogy egy ottani alagútban elraboltak maradványait őrzik. A halottak személyazonosságát már Izraelben, az igazságügyi orvosszakértők állapították meg.

Az egyik katona a mobiltelefonján dokumentálta, majd terjesztette a holttestek elszállítását, még mielőtt megállapították volna, hogy valóban izraeliekről van szó, és nem palesztinokról. Az IDF bejelentette, hogy megbüntetik az információ kiszivárogtatásáért felelős katonát.

Közölték azt is, hogy Hán-Júniszban tovább folytatják a hadműveletet további elraboltak kimentése és a Hamász ott bujkáló magas rangú vezetőinek kézre kerítése vagy megölése érdekében.

Jelenleg száztizenöt élő és holt izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben: az október 7-én elhurcoltak közül negyvenegy emberről bejelentették, hogy bizonyosan életüket vesztették, és a holttestüket tartják maguknál az iszlamisták.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »