Az izraeli hadsereg elismerte, hogy segítséget nyújt az al-Kaidának

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy segítséget nyújt az al-Kaidának

A múlt héten egy tudósítás megerősítette az eddigi erős gyanút arról, hogy izraeli csapatok segítik az al-Nusra Frontot, amely az al-Kaida egyik ágaként működik Szíriában.

Március 12-én, csütörtökön a Wall Street Journal riportere az izraeli megszálló csapatokról a helyszínen Mount Bental-nál (a megszállt Golán-fennsík része) megállapította, hogy az izraeli csapatok megsebesült al-Kaida harcosokat vesznek át, akiket aztán izraeli kórházakban kezelnek, majd visszaküldik őket, hogy folytassák a kormányellenes harcot Szíriában.

Az al-Nusra Front augusztusban lerohanta az Qunaitra kereszteződést, ami egy ellenőrzőpont a Golán-fennsíkon az izraeli megszállás alatt lévő terület és a szíriai felügyelet alatt álló terület között, és a szíriai kormánytól átvette az irányítást a csomópont felett. (Izrael 1967-ben szállta meg a régióban Szíria délnyugati részét a Golán-fennsíkon és illegálisan működik ott azóta is.)

Az ENSZ békefenntartó erők múlt évben közzétett jelentései azt követően, hogy az ellenőrzőpont felett az al-Nusra Front átvette az irányítást, erősen valószínűsítik az al-Kaida-izraeli kapcsolatokat, sőt az al-Kaida lázadóknak nyújtott izraeli katonai támogatást. Az ENSZ békefenntartó erők arról számoltak be, hogy a tűzszüneti vonalnál szórványosan az al-Kaida harcosokkal együttműködő izraeli katonákat észleltek.

Az együttműködés a terroristák és az izraeli hadsereg között a Wall Street Journal múlt heti jelentése óta már tényként kezelhető.

Hírdetés

“Nem kérdezzük kik ők, nem hajtunk végre semmilyen szűrést” egy neve elhallgatást kérő izraeli katonai tisztviselő szerint, aki az al-Kaida harcosok kórházi kezeléseinek okmányairól beszélt.” Ha a kezelés megtörtént, akkor visszavisszük a határra [sic – tűzszüneti vonal], és mennek az útjukra [Szíriába]” mondta.

Egy meg nem nevezett katonai tisztviselő is azt mondta, “egyetértés” van az izraeli erők és az al-Kaida harcosok között, és “bizalmasság az [al-Kaida] erőkkel a terepen”.

Ehud Yaari, a WINEP egy izraeli munkatársa elismerte, hogy izraeli segítséget nyújt a harcosok részére: “A sebesültek harcosok és civilek, de nincs túl sok civil köztük, a harcok miatt megsebesültek vannak ott… Közel 900 szíriait kezeltek Izraelben.”

Orientalista.hu – Asa Winstanley londoni oknyomozó újságíró

(Fordítás: persianews.vcp.ir, Forrás: middleeastmonitor.com)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »