Az Iszlám Állam vállalta magára az épp aktuális londoni terrortámadást – a gyilkos négert szomszédai vámpírnak hívták

Az Iszlám Állam vállalta magára az épp aktuális londoni terrortámadást – a gyilkos négert szomszédai vámpírnak hívták

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a londoni Parlamentnél elkövetett támadást. A hatóságok csütörtökön megnevezték a merénylőt: az 52 éves Khalid Masood rendezett vérfürdőt a britek egykori fővárosban.

Több mint egy nap telt el a gázolásos és késeléses merénylet óta, mire a brit hatóságok közölték a Westminsternél terrorakciót végrehajtó férfi személyazonosságát. A rendőrség tájékoztatása szerint Khalid Masood ismert volt a hatóságok előtt, de nem a potenciális iszlamista kapcsolatai miatt. Az 52 éves férfi korábban súlyos testi sértés, fegyverbirtoklás és a közrend megsértése miatt állt bíróság előtt. Legutóbb 2003-ban találta szemben magát a rendőrséggel, akkor egy nem megengedett méretű szúrófegyver volt a birtokában.

Szintén napvilágot látott, hogy Masood a délkelet-angliai Kentben született, az utóbbi időszakban pedig a közép-angliai West Midlands térségben élt. Ebben az országrészben található az Egyesült Királyság második legnépesebb városa, Birmingham, ahol a szerdai támadás óta folyamatosan zajlanak a terrorellenes razziák. A hatóságok egyelőre nem közöltek tettestársakra vagy egy potenciális dzsihadista hálózatra vonatkozó információt.

Bár a nyomozás tovább zajlik Masood lehetséges iszlamista kapcsolatai iránt, az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön magára vállalta a magányos farkas típusú merényletet. A terroristák a már megszokott módon, az Aamák hírügynökségen keresztül közölték: az elkövető az Iszlám Állam katonája volt, aki tettét a koalíció állampolgárai elleni támadásokra szólító felhívásnak eleget téve hajtotta végre.

A hatóságok szerint a férfi nem állt közvetlen kapcsolatban az Iszlám Állammal, ettől függetlenül. Londonban és Birminghamben több házkutatást tartottak és nyolc embert tartóztattak le. Jelenleg is folynak országszerte a házkutatások Londonban és több kisebb nagyvárosban is – derül ki a Híradó tudósításából.

A csütörtöki nap folyamán az áldozatok személyazonosságára is fény derült. A támadásban a megkéselt rendőrön kívül életét vesztette egy kétgyermekes brit családanya és egy ötvenes éveiben járó amerikai férfi. Mindketten a Westminster hídon történt gázolásos támadásban szereztek halálos sérüléseket. Donald Trump csütörtökön Twitter-mikroblogján együttérzését fejezte ki az amerikai áldozat családtagjainak.

Hírdetés

A halálos áldozatok száma könnyen növekedhet, hiszen a brit hatóságok esti tájékoztatása szerint heten továbbra is kritikus állapotban vannak. A támadásban összesen 11 ország mintegy negyven állampolgára sérült meg, köztük egy fiatal román pár, francia kisdiákok, illetve dél-koreai és görög turisták. Brit sajtóinformációk szerint a francia tanulók közül ketten is a kritikus állapotú sebesültek között vannak.

Theresa May brit miniszterelnök már csütörtökön reggel tájékoztatta a londoni alsóházat a nyomozás fejleményeiről és egyúttal leszögezte: nincs olyan hírszerzési értesülés, amely újabb terrortámadás veszélyét jelezné. A névleg konzervatív kormányfő szerint nincs kétség afelől, hogy a támadó a londoni Parlament épületébe akart betörni, mielőtt a bejárattól nem egészen húszméternyire lelőtték. – Csütörtökön egy terrorcselekmény el akarta hallgattatni a demokráciánkat, de ma a megszokott módon itt vagyunk, ugyanúgy, ahogy a múlt és a jövő generációi is tennék. Az üzenetünk egyszerű: nem élünk félelemben, és az elszántságunk sosem inog meg a terrorizmus miatt – hangsúlyozta a londoni alsóház előtt Theresa May.

A brit kormányfőnek Orbán Viktor levelet küldött, amelyben együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A magyar miniszterelnök biztosította a brit miniszterelnököt, hogy Magyarország ezután is szilárd szövetségese lesz az Egyesült Királyságnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben – írja az MTI.

Antwerpenben egy "francia" autókázott

Csütörtökön kis híján újabb tragédia sújtotta Európát, amikor járókelők közé akart hajtani egy autós az észak-belgiu­mi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. A terepszínű ruhát viselő észak-afrikai származású férfit még időben megállították, így a lehetséges terrortámadásban senki sem sérült meg. Serge Muyters, az antwerpeni rendőrség vezetője közölte: a francia állampolgárságú, Mohamed R.-ként azonosított férfi autójában a hadsereg helyszínre kiérkező aknamentesítő szolgálata számos lőfegyvert és egy egyelőre ismeretlen folyadékkal teli kannát talált.

(Magyar Idők – Híradó nyomán)

Antwerpenben is a tömegbe akartak hajtani

Terrortámadás Londonban – iszlamista néger az elkövető, de mégsem az, amelyik Magyarországon is járt

Itt az EU titkos terve terrorvészhelyzet esetére – eddig minden esetben működött


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »