Az Iszlám Állam olyan, mint az egykori hunok – ismét magyarellenes cím a SME-ben

Az Iszlám Állam olyan, mint az egykori hunok  – ismét magyarellenes cím a SME-ben

Semmi új nincs az Iszlám Államban. Már a szkíták, hunok és a mongolok is jártak itt.“ Harsogja a SME.sk címlapján és szombati, nyomtatott kiadásának 32. oldalán is. A legolvasottabb szlovák portálról van szó, melyet havonta több mint két millió egyedi olvasó követ.

„Hunok, mongolok, és az Iszlám Állam. Az iraki és a szíriai szörnyűségekben semmi új nincs. A sztyeppe harcosai már évezredek óta mindig feltűnnek valahonnan.”

A szerző Stephen L. Carter, a Yale egyetem professzora, a Bloomberg View kommentátora, ahol az írás eredetileg megjelent.

Csakhogy teljen más címmel, mint ahogy a SME tálalja, a hozzáköltött felvezető szöveg sem található ilyen kontextusban az eredetiben. A hunokról és Attiláról ugyan valóban olvashatunk a cikkben, Stephen L. Carter mégis „Iszlám Állam – évszázadok óta ismert taktika“ címmel jegyzi azt eredetiben.

Mondanunk sem kell, hogy szlovák-magyar kontextusban a hunok kiemelése ilyen formában teljesen más alaphangulatot ad a cikknek.

A SME megint hangulatot kelt

Tudja ezt jól a SME is, ezért csinálja. Peter Morvay, a szlovák újságírás szégyenének Magyarországot gyalázó irományai, Gregor Martin Papucsek, a szlovák közrádió Orbán-kormányt rendszeresen lejáratni igyekvő tudósításai mellett a magyarokkal szembeni hangulatkeltés egy újabb eleméről van szó.

A következmények ismertek: Ján Slota gyalázkodásai a pónilovakon érkező mongol-magyar hordákról, a magyarokat a hülye szinonimájaként bemutató szlovák szlengszótár, a párkányi vasútállomáson magyarul jegyet kérő, de a jegykiadótól durva sértegetést kapó, a cserkészeket a Duna túloldalára küldő atrocitás, a kassai Szent István-szobor megrongálása mind mind annak a jele, hogy a magyarellenes hangulat tudatos generálása táptalajra talál.

A magyar identitás rombolásának eredményével tízévente szembesülünk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »