Az Iszlám Állam felrobbantotta a bibliai Ninive történelmi falait

Az Iszlám Állam felrobbantotta a bibliai Ninive történelmi falait

A dzsihádisták már hónap elején fenyegetőztek az ókori asszír birodalom fővárosának lerombolásával, most beváltották ígéretüket.

Helyi hírügynökségek jelentése szerint kedden az Iszlám Állam terroristái lerombolták az ókori Ninive – a mai Moszulban található – műemléknek számító falait. Az iraki Moszul számít a szervezet egyik legfontosabb bázisának, a legnagyobb város, melyet irányításuk alatt tart. Egy helyi történész a Shafaq News-nak azt nyilatkozta, hogy az Iszlám Állam fegyveresei kedd éjjel a történelmi falak legnagyobb részét lerombolták. Az iraki szunniták hatalmas adag robbanóanyagot használva semmisítették meg a térség legfontosabb régészeti emlékhelyét, amely a bibliai Jonás könyvének kiemelt helyszíne.

Hírdetés

Saed Mimousine, a Kurdisztáni Demokrata Párt helyszínen tartózkodó szóvivője az iraqinews.com-nak kiemelte, hogy régészeti emlékek bombázása az emberi kultúra, civilizáció és örökség elleni komoly támadás. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon közbe és akadályozza meg az Iszlám Állam pusztítását. A szervezet nyár óta több mint kétszázezer embert üldözött el Moszul – és benne Ninive – környékéről.


Forrás:vs.hu
Tovább a cikkre »