Az ISIS ellen harcolt majd  visszament Izraelbe

Az ISIS ellen harcolt majd  visszament Izraelbe

Hazatért  a kanadai-izraeli kettős állampolgárú nő aki elsők között  csatlakozott a kurdokhoz, hogy harcoljon az Iszlám Állam ellen.

Jill Rosenberg 31 éves kanadai- izraeli nő több mint nyolc hónapon át Szíriában tartózkodott és a kurd milícia az YPG  soraiban harcolt az Iszlám Állam ellen. Ez idő alatt szinte teljesen megszakadt vele a kapcsolat az izraeli hatóságok azt hitték, hogy a terrorszervezet fogságába esett.

Rosenberg több évig az izraeli hadseregben is szolgált, majd állítása szerint önként illegális úton utazott Törökországon keresztül Észak-Szíriába, hogy csatlakozzon a kurdok erőihez.

Több Közel-keleti ország hírszerzése szerint a szíriai és iraki kurd milíciák közé a Moszad ügynökei férkőztek be, de Rosenberg tagadja hogy bármilyen kapcsolata is lenne az izraeli titkosszolgálattal.

Hírdetés

Rosenberg a Galei Tzahal Radionak(izraeli hadsereg hivatalos rádiója)  adott interjúban  azt mondta, hogy zsidó emberként elítéli a kisebbségek üldözését faji vagy vallási alapon, ezért gondolta úgy, hogy csatlakozik a kurd népi milíciához.

Az illegális határbelépéstől mindig is tartott Rosenberg ezért sem adott hírt magától.  Viszont ellenmondásos volt az a cselekedete, hogy Irakba ment át harcolni miután a szíriai kormányerők egyre nagyobb területeket foglaltak vissza az ISIS-től.

Irakban általa meg nem nevezett keresztény milíciához csatlakozott, viszont amikor az iraki hadsereg és az iráni támogatottságú síita népi milíciák is megközelítették Rosenberg csapatát úgy gondolta, hogy eljött az idő, hogy hazatérjen Izraelbe.

Az izraeli titkosszolgálat a Shabak, kihallgatta Jill Rosenberget, de a részletekről nem számolt be, viszont eljárást indítottak ellene.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »