Az írek és a csehek sem tudják kiheverni az év eleji hullámot

Az írek és a csehek sem tudják kiheverni az év eleji hullámot

A Magyar Nemzet arról ír, hogyan romlottak le az írországi és a csehországi járványügyi adatok a korábbi javulást követően az év végén és az új esztendő első heteiben.

Írország korábban jó példája volt annak, hogyan lehet megfékezni a koronavírus-járványt országos kijárási tilalom bevezetésével, jelenleg azonban az figyelhető meg az íreknél, hogy miként vezet óriási problémákhoz az enyhítés.

Ez működött is, mivel november végéhez közeledve a koronavírus előfordulási aránya Európában az íreknél mutatta a második legalacsonyabb értéket. Ennek örömére az embereknek azt mondták, megérdemlik, hogy megünnepeljék a karácsonyt, és december elsejétől újra kinyithattak az éttermek és azok a bárok, amelyek ételeket is felszolgálnak. A privát összejövetelekre és az utazásra vonatkozó tilalmat december 18-án oldották fel.

– fejezte ki aggodalmát egy járókelő. Ő volt az egyetlen olyan személy, akivel a Deutsche Welle riportere Dublin kiüresedett utcáin találkozott, hiszen Írországban ismét országos zárlat van érvényben.

Novemberhez képest mindössze öt hét alatt a helyzet ugyanis teljesen megváltozott: az új évre a fertőzöttség Írországban mutatta a legrosszabb értéket az egész világon.

Hírdetés

Tony Holohan országos tiszti főorvos arra figyelmeztette az ír kormányt, hogy mintegy ezer haláleset is bekövetkezhet Írországban januárban, vagyis a mélyen aggasztó járványügyi helyzet folytatódni fog.

Az írek után a cseheknél mutatkozott a második legmagasabb előfordulási arány január első hetében, náluk ugyanis 1210 koronavírusos esetet számoltak egymillió főre. A súlyos helyzet következményeit ők sem tudták elkerülni: Németország a cseh turistákat hibáztatja az ország keleti részében előforduló magas számadatok miatt.

A német Robert Koch Intézet január 19-i adatai szerint Szászország Csehországgal határos részein a legmagasabb a fertőzöttek száma, százezer főre vetítve háromszáz fő. Csehországban ugyanez az arány 828 volt január 18-án.

A csehek egészen decemberig átjárhattak a németekhez, és ezt sokan meg is tették, mivel szeretik Németországban elintézni a bevásárlásukat. A szász tartomány azonban decemberben elrendelte, hogy csupán azok a munkavállalók mehetnek át a határon, akik Németországban dolgoznak.

A cseh külügyminisztérium szóvivője, Zuzana Štíchová a Deutsche Wellének elmondta, hogy megérti Németország aggodalmát, nincsen azonban bizonyítékuk arra, hogy a csehek a hibásak a magas fertőzöttségért.

A cseh parlament mától kezdődően immár ötödik alkalommal hosszabbította meg a járvány miatt október 5-én kihirdetett veszélyhelyzetet, ezúttal február 14-ig, pontosan addig a napig, ameddig Németország is meghosszabbította saját járványügyi intézkedéseit.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »