Az írek 4000 éve még úgy néztek ki, mint az arabok

Az írek 4000 éve még úgy néztek ki, mint az arabok

Nem mindig volt átható kék szemük és hófehér bőrül az íreknek: a bronzkor előtt a szigeten lakó földművesek úgy nézhettek ki, mint a Közel-Kelet vagy Dél-Európa lakói – vélik genetikusok a The Telegraph szerint.

Tudósok azt állítják, hogy a ma jellegzetesnek gondolt kelta fizimiska megjelenésére egészen 4000 évvel ezelőttig, egy ritka genetikai mutáció rendkívül gyors elterjedéséig kellett várni – olvasható a brit napilap netes kiadásában.

Közel-keleti írek

Hírdetés

A dublini Szentháromság Főiskola genetikusai és a Belfasti Királynői Egyetem régészei szekventálták az ősírek első genomjait, hogy felfedjék kultúrájuk eredetét; a vélemények ugyanis jelenleg megoszlanak arról, hogy a vadászó-gyűjtögető népcsoport külső mintákat átvéve vagy új törzsek beáramlásával állt át a fémhasználatra és a mezőgazdasági termelésre.

A csoport egy 5200 évvel ezelőtt, azaz a neolitikumban élt parasztasszony, valamint három, 4000 évvel ezelőtt, azaz már a bronzkorban élt férfi genomját szekvenálta, és arra jutott, hogy a Közel-Keletről, a mezőgazdaság őshazájából indult masszív bevándorlás a brit szigetekre. A nőnek fekete hajuk és barna szemük volt, akár a dél-európaiaknak, a Rathlin-szigetről származó három férfiban megtalálható volt az íreknél leggyakoribb, C282Y nevű gén változata, amely a kék szemért felelős.

Szoros rokonság

A genomok változásának egy nagy hulláma söpört végig a Fekete-tengertől a bronzkori Európáig, és most már tudjuk, hogy a legnyugatibb partjaiig is elért – mondta Dan Bradley, a Szentháromság Főiskola kutatást vezető populációgenetikusa. Egy ekkora genetikai változás talán más változásokkal is kapcsolatban áll, akár még a nyugati kelta nyelvekkel is. Kollégája, Lara Cassidy arról beszélt, hogy a genetikai hasonlóság a bronzkori és a modern ír, skót és walesi lakosság között a legerősebb.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »