Az iráni elnök visszautasította a találkozást Trumppal – ugye tudják, ki volt az igazi címzett

Az iráni külügyminisztérium szerint Haszan Róháni iráni elnök visszautasított egy találkozót Donald Trump amerikai elnökkel szeptemberi New York-i tartózkodása során – tudatta az ILNA félhivatalos iráni hírügynökség vasárnap.

Róháni az ENSZ Közgyűlésének ülésére érkezett az Egyesült Államokba. Bahram Gaszemi külügyi szóvivő szerint az amerikai fél találkozót kezdeményezett, amelyet Róháni nem fogadott el.

2013-ban Barack Obama telefonon beszélt Róhánival: évtizedek óta ez volt a legmagasabb szintű kapcsolat Teherán és Washington között. Az iráni keményvonalasok felháborodottan bírálták a közeledést. Azóta nem került sor hasonló kommunikációra a két ország között, amelyek 1979-ben, a teheráni nagykövetségi túszdrámát követően megszakították diplomáciai kapcsolataikat egymással.

Hírdetés

Trump október közepén úgy döntött, nem igazolja, hogy Teherán eleget tesz a 2015-ös atomegyezményben foglalt kötelezettségeinek.

Az amerikai elnök korábban többször bírálta a Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok, illetve Irán között létrejött megállapodást, amelyben Teherán atomprogramjának korlátok közé szorítását ígérte a vele szembeni szankciók feloldásáért cserébe.

Trump azt mondta: Iránt egy fanatikus rezsim irányítja, amelynek soha nem szabad atomfegyverhez jutnia.

(MNO)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »