Az iraki parlament megszavazta: kitessékelik az amerikai katonákat Irakból

Az iraki parlament megszavazta: kitessékelik az amerikai katonákat Irakból

Adel Abdul Mahdi iraki miniszterelnök vasárnap felszólította a bagdadi parlament képviselőit, hogy gyors intézkedéseket foganatosítsanak annak érdekében, hogy felszámolják az „külföldi katonák jelenlétét Irakban, amint lehetséges”. Nem sokkal később a rendkívüli ülést tartó bagdadi törvényhozás el is fogadta az idegen katonákat elküldő határozatot.

„Tekintettel a belső és külső nehézségekre, amelyekkel szembe kell néznünk, Irak számára ez a lépés lenne a legjobb elvi és gyakorlati szempontból”

fogalmazott az iraki kormányfő. Az iraki törvényhozás a hétvégén rendkívüli ülést tart. Egy olyan határozat elfogadását igyekeztek tető alá hozni, amely „véget vetne a külföldi katonák” jelenlétének az országban.

Hírdetés

Ez most sikerült is nekik. Az APnews közlése szerint a határozat elsődleges célja 5000 amerikai katona kivonása lenne Irak különböző részéről.

A határozat külön kiemeli, hogy fel kell bontani a Bagdad és Washington közti egyezményt, amely négy évvel ezelőtt lehetővé tette, hogy az Iszlám Állam ellen amerikai katonákat vessenek be irak területén.

A határozatot főleg a parlament siíta képivselői támogatták, akik többségben vannak (Irán is siíta ország). A szunniták és a kurdok nem támogatott a határozatot, mert nem értettek egyet az IÁ ellen harcoló amerikai katonák kivonásával.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »