Az iraki Moszulban az emberek ellenállóvá váltak az antibiotikummal szemben

Az iraki Moszulban az emberek ellenállóvá váltak az antibiotikummal szemben

Az iraki Moszulban működő nemzetközi orvoscsoportok váratlan problémával kerültek szembe. Betegeik ijesztően nagy része ellenáll az antibiotikumnak, így a szokásos módon nem tudják kezelni őket, ha fertőzések ütik fel a fejüket.

Moszult alig egy éve szabadították fel az Iszlám Állam ellenőrzése alól. Rengeteg ember fordul az orvosokhoz bombák, repeszek, golyók okozta sérülésekkel. Ám most már a sérülések és az operációk utáni fertőzések leküzdése is hatalmas problémát jelent. A betegek többsége az elmúlt években olyan mértékben fogyasztott antibiotikumot, hogy a szervezetük nem reagál a gyógyszerre.

És ez nem az Iszlám Állam megjelenésekor kezdődött. Irakban 2003 előtt a világ más országaihoz hasonlóan, ellenőrzött módon lehetett csak antibiotikumokhoz jutni, receptre. A háború kitörése után azonban ez megváltozott, és az erőszaktól szenvedő lakosság lényegében akadálytalanul fogyasztotta a gyógyszereket, ha hozzájutott. Ennek eredményeképpen pedig nagy részüknél rezisztencia alakult ki.

Hírdetés

Az orvosok szerint ez egy antibiotikum mentes világ kezdetének a jele. Ráadásul nem csak az a probléma, hogy a gyógyszergyártók lassan fejlesztik ki az új hatóanyagokat, lassabban, mint ahogy a rezisztencia kialakul, hanem hogy az ilyen új kezelések ára jóval magasabb, és kevesen tudják megfizetni.

A moszuli betegek nagy része csodálkozva néz az orvosokra, mikor azok arról beszélnek , hogy az antibiotikum nem csodaszer, és nem lehet korlátok nélkül fogyasztani, mert elveszti a hatását. A Közel-Kelet több országában hasonló a helyzet.

HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »