Az iraki-iráni háborúban elesett zsidó származású katonákra emlékeztek Iránban

Az iraki-iráni háborúban elesett zsidó származású katonákra emlékeztek Iránban

Az Iráni Forradalmi Gárda által szervezett rendezvényen emlékeztek meg az 1980 és 1988 között lezajlott iraki-iráni háborúban az iráni hadsereg soraiban harcoló és elesett zsidó származású katonákról.

A kegyeleti szertartáson a Teheráni Zsidó Hitközség rabbija mondott imát az elesettekért. Rajta kívül az Iráni Forradalmi Gárda tábornokai és muszlim vallási vezetők is gyertyát gyújtottak a mártírok síremlékénél.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban él Izrael után a legtöbb zsidó a Közel-Keleten. Az 1979-es iszlám forradalom után ugyanis biztosították számukra a szabad vallásgyakorlást. Jelenleg körülbelül 10 000 zsidó állampolgár él Iránban (a teheráni hitközség vezetője szerint 25 000), zsinagógákkal, oktatási intézményekkel és saját kórházzal rendelkeznek. Az iráni parlamentben pedig az alkotmány értelmében minden vallási kisebbség rendelkezik egy-egy állandó hellyel. Így a zsidó kisebbség is, melynek parlamenti képviselője Siamak Moreh Sedgh.

Hírdetés

Az iráni politika ugyanis az Izraellel való ellenséges viszony ellenére attól elkülönítve kezeli a zsidó lakossággal kapcsolatos kérdést. A judaizmust ugyanis nem mossák össze az ellenséges cionista ideológiával. Az illegális ,,Izrael,, államnak és az azt létrehozó cionista politikusoknak ugyanis semmi köze a zsidó valláshoz. Ezt ráadásul számos más vallásos zsidó közösség is elismeri.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Mehr Film)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »