Az ír kapitány beszólt a térdelést kifütyülő magyar szurkolóknak

Stephen Kenny ír szövetségi kapitány újságírói kérdésre válaszolva elmondta, rossz fényt vet Magyarországra, hogy a szurkolók kifütyülték a magyar–ír felkészülési meccs kezdete előtt féltérdre ereszkedő futballistáit. Marco Rossi magyar kapitány szerint a gesztust el lehet fogadni, és lehet tisztelni, de a lényegen nem változtat.

Stephen Kenny magától talán nem hozta volna szóba, ám az ír újságírók azonnal erről kérdezték. A Magyarország–Írország találkozó a Szusza Ferenc Stadionban a magyar válogatott utolsó főpróbája volt az Európa-bajnokság előtt, az egyébként roppant sportszerű mérkőzésen 0-0 lett a végeredmény, ám a fő téma nem a játék, hanem egy kezdés előtti esemény volt a vendégek lefújást követő sajtótájékoztatóján. Amikor a két csapat felállt egymással szemben a mérkőzés kezdete előtt, az ír játékosok féltérdre ereszkedtek – ez az angol Premier League-ban íratlan törvény alapján szinte kötelező, de Championshipben is, ahol a legtöbb ír válogatott futballozik –, amit a magyar szurkolók kifütyültek. Mint kiderült, az ír együttest nem kísérték el újságírók, ők online csatlakoztak a sajtótájékoztatóhoz, és erről a jelenetről faggatták Stephen Kenny szövetségi kapitányt és a játékosokat képviselő Adam Idah-t.

 

Az ír játékosok féltérdre ereszkedtek a mérkőzés kezdete előtt Fotó: Mirkó István

Utóbbi elmondta, hogy nagyon csalódottan fogadták a közönség reakcióját, mert jó ügy érdekében tették azt, amit tettek. Stephen Kenny ennél keményebben fogalmazott:

Hírdetés

– Helyes döntést hoztunk, amikor úgy határoztunk, hogy a játékosok féltérdre ereszkednek a kezdés előtt. Ők kerestek meg azzal, hogy ez a tervük, én pedig egyetértettem velük, és utólag is egyetértek. A reakció miatt én is nagyon csalódott vagyok, ez rosszat tett Magyarországnak, mert rossz fényben tünteti fel, és ez az Európa-bajnokság előtt különösen fontos. Biztos vagyok benne, hogy ez a viselkedés nem tükrözi a magyar társadalom egészének a véleményét. Örülök, hogy a játékosok kiálltak egy jó ügy mellett. A mi színesbőrű futballistáink még fiatalok, fontos részét képezik a csapatnak, és ők a pályán kiváló teljesítménnyel válaszoltak a szép gesztust kifütyülőknek.

Később, a magyar válogatott sajtótájékoztatóján Marco Rossi már ezek ismeretében kérdezték arról, hogy mi a véleménye az esetről és a szurkolókról.

– Mi mindig is kifejeztük a tiszteletünket a futball szereplői, így kiemelten az ellenfeleink iránt, és ez az Európa-bajnokság mérkőzésein sem lesz másként – felelte a magyar szövetségi kapitány. – Az írek gesztusát, a letérdelést elfogadom és tisztelem, de attól tartok, a lényegen nem változtat. Ami pedig a szurkolókat illeti, nekem nem tisztem megítélni őket. Számomra az a fontos, hogy ezúttal is végig támogattak minket, és kérem, hogy ezt tegyék meg a jövőben, nagy szükségünk lesz rá.

Abban biztosak lehetünk, hogy az ír sajtóban ez az ügy nagyobb visszhangot kap, mint maga a mérkőzés. Az Irish Time internetes kiadása már nem sokkal a sajtótájékoztató után ezt idézi a címlapján Stephen Kenny nyilatkozatából nagy címmel: Az a tény, hogy fütyültek, komolyan felfoghatatlan. De az angol Independent is ezzel indul: Stephen Kenny elítéli a letérdelő játékosait kifütyülő szurkolókat.

A térdelés egyébként, mint a feketék elnyomása elleni tiltakozás eredete, 2016-ra nyúlik vissza Colin Kaepernick amerikai futballista akciójaként, azonban tavaly terjedt el a Black Lives Matter mozgalom megerősödésével. Ezt követően egyebek között a futball világába is betört, azt lehet már tudni, hogy az angol válogatott játékosai az Eb-n is így tesznek majd.

Ide tartozik, hogy az MLSZ éppen a találkozó napján hozta nyilvánosságra, hogy a szövetség, illetve a válogatott is mindent megtesz a maga módján a gyűlölet ellen, de a játékosok a mérkőzéseik előtt nem fognak féltérdre ereszkedni, erről idekattintva olvashatnak többet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »