Az integráció elbukott Belgiumban

Exkluzív interjút adott az M1-nek egy brüsszeli liberális képviselő

Bevándorlás és integráció. Mielőtt túl késő lenne – címmel megjelent könyvében Alain Destexhe brüsszeli liberális képviselő azt állítja, Belgiumba népességarányosan kilencszer annyi bevándorló érkezett az elmúlt években, mint a többi nyugat-európai országba, ezért itt a bevándorlás súlyosabb következményeivel kell számolni hosszú távon. Szerinte az együttélés feszültséget generál a belgák és a bevándorlók között, az integráció elbukott. Alain Destexhe exkluzív interjút adott az M1-nek.

Hírdetés

A liberális politikus szerint az a probléma, hogy nem volt demokratikus vita sem a parlamentben, sem az emberekkel arról, hogy milyen migrációs politikát akar Belgium. Úgy véli, „nem választottuk a bevándorlást, hanem elszenvedjük”. Szerinte a 2000-ig sikerült nagyjából kézben tartani a helyzetet, de néhány akkori intézkedés nagymértékben elősegítette a bevándorlás jelentős növekedését. Hozzátette, az integráció elbukott Belgiumban.

Alain Destexhe beszél a 2015-ös európai menekültválságról és Angela Merkel német kancellár döntéséről is, aki megnyitotta az európai határokat a migrációs áradat előtt. Szerinte a kancellár nem egyeztetett sem a belgákkal, sem a magyarokkal, egyik európai partnerrel sem, sőt, még a német parlamenttel sem. Megjegyezte, Merkel teljesen egyedül döntött, s ez súlyos demokratikus probléma.

Az Alain Destexhe brüsszeli képviselővel készített teljes interjút 19 órakor láthatják az M1-en.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »