Az ingatlan lezárását kéri a prefektus (Szakszervezetek Művelődési Háza)

Az ingatlan lezárását kéri a prefektus (Szakszervezetek Művelődési Háza)

Átiratban fordul Kovászna Megye Prefektusi Hivatala a belügyi tárcához és a pénzügyminisztériumhoz az évek óta elhagyatott, az október 27-i tűzesetet követően még veszélyesebbé vált sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Háza ügyében. A kormányhivatal azt kérte a két szaktárcától – mint a román állami vagyon kezelőitől –, intézkedjenek, hogy az ingatlanba illetéktelen személyek ne juthassanak be, vagyis a baleseteteket elkerülendő zárják le a bejutási lehetőségeket – számolt be Ráduly István. A prefektus szerint azt is kérték, hogy készüljön egy teljes körű szakmai felmérés az épület állapotáról.

Kovászna megye kormánymegbízottja szokásos havi sajtóértekezletén beszélt az átiratról, elmondva, hogy miután az ingatlan a román állam tulajdona, a gondnokságot elviekben a pénzügyminisztérium látja el, illetve a biztonságáért a belügyminisztériumnak alárendelt szervek felelnek, így ehhez a két tárcához fordult. Az átiratban bemutatták az épület helyzetét, mely az elmúlt 10 évben súlyosan leromlott állapotba került, ezt pedig csak súlyosbította az október 27-i tűzeset. A pénzügyminisztériumtól azt kérték, találják meg a lehetőséget a tűzeset után a Kovászna Megyei Építkezési Felügyelőség által javasolt, az épület állapotára vonatkozó teljes körű szakmai felmérés elkészítésére. Emellett mindkét tárcától azt igényelték, hogy intézkedjenek az ingatlan lezárása felől, hogy illetéktelen személyek ne juthassanak be. Ráduly István szerint könnyen szerencsétlenséghez vezethet, ha a tűz nyomán károsodott szerkezeti elemek leszakadnak és a jogtalanul ott tartózkodókra zuhannak. Ezt mindenképp el kellene kerülni. A kormányhivatal vezetője azt is felidézte, hogy ezen intézkedések megtételét a tűzesetet követően Sepsiszentgyörgy önkormányzatától is kérték, amely azonban nem tudott eleget tenni ennek, hiszen az ingatlan telekkönyv szerinti tulajdonosa a román állam. A prefektus továbbá elmondta, egyelőre nem kaptak választ az átiratokra sem a belügyminisztériumtól, sem a pénzügyi tárcától.

Hírdetés

Mint ismert, a Szakszervezetek Művelődési Házában október végén tűz ütött ki, mely során a nagyterem berendezése megsemmisült. A vizsgálat még nem zárult le, de a tűzoltóság nem zárta ki a szándékos gyújtogatás lehetőségét.

Amint arról több rendben beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy önkormányzata többször kezdeményezte, hogy az épület és a hozzá tartozó terület a román állam tulajdonából és a szakszervezetek gondnokságából kerüljön a város tulajdonába, hogy rendbetétele után rendeltetésszerűen használhassák. Az átvétel különböző okok miatt meghiúsult, a tűzesetet követően a városháza egy petíciót indított, hogy támogató aláírásokat szerezzen. A petícióban arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingatlan közveszélyessé vált, hajléktalanok, kábítószer-fogyasztók és alkoholisták gyülekezőhelye. Az épülettel kapcsolatban egyébként az országos szakszervezeti tömbök által létrehozott Romániai Szakszervezeti Művelődési Házak Országos Egyesülete elnevezésű szervezet (mely elviekben ezen ingatlanok gondnokságát látja el) pert indított a román állam ellen azzal az indokkal, hogy nemcsak a kezelési, de a tulajdonjog is az övék. Amíg ez a per nem zárul le, az önkormányzat nem tehet semmit. Az egyesület egyébként az önkormányzatot vádolta már több rendben az épület leromlása miatt, mivel állításuk szerint az ingatlanra kivetett adóval ellehetetlenítette az intézmény működését, kikényszerítve annak be­zárását.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »