Az inflációval arányosan növelték az adót (Kovászna)

Az inflációval arányosan növelték az adót (Kovászna)

A helyi tanács múlt heti soros ülésén döntött a 2024. évi helyi adókról és illetékekről. Ennek értelmében a kovásznai adófizetők idén az inflációval arányosan, azaz 13,8 százalékkal több adót fizetnek ingatlanjaikra és gépjárműveikre, ennyivel emelkedik a különböző illetékek összege is.

Az épület­adók az épületek alapterülete, illetve az építőanyag és az övezet függvényében változnak. Nem ugyanannyit kell adózni egy téglából épült házért, mint egy faházért, ugyanakkor figyelembe veszik azt is, hogy az ingatlan A, B, C vagy D minősítésű városi övezetben fekszik-e, közművesített-e, mennyi az adózandó értéke és mikor volt építve. Az adó kiszámításához alapul vett adózandó érték 50 százalékkal csökken a százévesnél öregebb házak esetében, 30 százalékkal az 50–100 éveseknél és 10 százalékkal a 30–50 éveseknél. A gépjárművek esetében 50 százalékkal kevesebbet kell adózni a hibrid autókra.

Hírdetés

A zöldség- és élelmiszerpiacon az asztalhasználati díj 23 lej/nap a virág- és zöldségárusoknak; a tej- és hústermékek árusítására alkalmas különleges asztalokat napi 46 lejért vagy havi 910 lejért használhatják a termelők. A különleges illetékek (taxe speciale) esetében többek között 1012 lejt kell fizetni egy válásért, 333 lejbe kerül egy házasságkötés, ha a ceremóniára hivatalos munkaszüneti napon kerül sor.

A fürdővendégeknek és/vagy turistáknak a fürdőváros szálláshelyein eltöltött minden éjszakára 3 lej fürdővárosi illetéket (taxă de stațiune) kell fizetniük, ezt az illetéket a szállodák és/vagy panziók gyűjtik be és utalják át az önkormányzat államkincstárnál vezetett számlájára. Az idegenforgalmi illetékből begyűlt összeget kizárólag a város turizmusának népszerűsítésére és fejlesztésére fordítják. Ebből tartják fenn a turisztikai tájékoztató irodát, ebből finanszírozzák azokat a beruházásokat, amelyek a várost látogató, kikapcsolódásra vágyó vagy gyógykezelésre érkező vendégek kényelmét, időtöltését szolgálják.

Azok az adófizetők, akik március 31-ig törlesztik adókötelezettségeiket, 10 százalékos kedvezményben részesülnek. Online is lehet fizetni a polgármesteri hivatal honlapján a ghiseul.ro linkre kattintva. A tanács határozata szerint indokolt esetben adócsökkentést is lehet kérni, ennek feltételeit a polgármesteri hivatal honlapján lehet tanulmányozni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »