Az IMF ezt is tudja

A korábbi tapasztalatok alapján főként a németek, svédek és osztrákok számára rövid és hosszú távon egyaránt előnyökkel jár, ha nyitva tartják a kapukat a bevándorlók előtt – idézi a Washington Post a a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi szervezete, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzését. A lap szerint Merkelnek igaza van, amikor befogadja a menekülteket.

Ahol letelepszenek a migránsok, ott a helyiek szerepet kaphatnak ellátásukban. Vannak kockázatok is, pl. a hazai lakosság bérét és foglalkoztatását tekintve, ám ezeket a kedvezőtlen következményeket jó politikával ki lehet küszöbölni.

Hírdetés

Továbbá Németországban a munkaerőhelyzet is azt indokolja, hogy igenis adjanak menedéket a rászorulóknak, nem mellesleg ezt szorgalmazzák az olyan nagyvállalatok is, mint a Daimler-Mercedes.

A Valutaalap úgy látja, hogy a menekültek lényegesen lendíthetnek a gazdaságon, csak fel kell számolni az alkalmazásuk útjában álló akadályokat. Ha ez sikerül, akkor az megerősíti Németország vezető helyét Európában.

Ugyanakkor nagy lehetőséget szalaszthatnak el azok az államok, amelyek lakossága szintén öregszik, mégis leeresztik a sorompót – hangsúlyozza az elemzés.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »