Az igazi pofon

Az igazi pofon

Mi lett a gazdasági „nemzetegyesítéssel”? Krulik Zoltán-interjú. Mi lesz a Szalacsi által híressé tett faluval, ha eladják az „ojjektumot”? Ikerkutatás: genetikusok aranybányája. Szombaton Magazin!

„Talán az, hogy milyen sokan hallgattak szinte egész életükben a háború idején átélt borzalmakról. Jól példázza ezt annak a hölgynek a családi tragédiája, aki az egyik könyvbemutatóm után mesélte el, hogy annak idején az ő édesanyját is megbecstelenítették az orosz katonák, a hölgy édesapja pedig a feleségét hibáztatta az erőszakért. A házasságuk megromlott, elváltak, és az édesanya, miután felnevelte gyermekeit, öngyilkos lett. Sajnos ez nem volt egyedi eset.” (Kováts Judit)

Ez csak néhány a sok erős mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

http://mno.hu/

 Amikor öt éve, 2012 augusztusában Matolcsy György meghirdette a We­ker­le-tervet, a kormánypárti po­li­ti­ku­sok nem fukarkodtak a patetikus jelzőkkel. Volt, aki egyenesen gazdasági nemzetegyesítésnek nevezte a programot, amelynek legfőbb stratégiai célja a hazai vállalkozások Kárpát-medencei pozícióinak erősítése volt. A magyar vállalkozók hamarosan fel is fedezték maguknak a Vajdaságot, amely több okból is kiaknázatlan aranybányának bizonyult. Ma szinte tapintani lehet a csalódottságot a helyi magyarok körében. A Vajdaságban jártunk, hogy megnézzük, hogyan halad a „nemzetegyesítés”.

A legvadabb diktatúrában született, a gyerekként beleivódott szorongás egész életében elkísérte. A múltat hallgatás övezte, ő pedig emlékfoszlányok, elejtett szavak alapján próbálja újraalkotni családi és személyes történetét. Nemrég jelent meg a Makám együttes vezetőjének, Krulik Zoltánnak önéletrajzi ihletésű pró­za­kötete, Az utolsó papírrepülő.

A település, amelyről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe: a dülöngélve nyilatkozó Szalacsi Sándor és az általa csak jó munkásembernek tartott, több évtized alatt a kertje végében „atombunkert” építő Fogarasi Árpád. A megítélése is hasonló a két mémmé lett személynek, a közmegegyezés szerint ők amolyan vicces figurák. Pedig valójában sorsuk igazán drámai, és Kocsordot, ezt a szatmári kis falut is egészen más érdekli már, mint a napokban eladósorba került „ojjektum”.

Augusztus első hétvégéjén tartották a világ legnagyobb ikertalálkozóját az ohiói Twinsburgben. Bár első látásra és talán a résztvevők többsége számára a fesztivál nem több a megszámlálhatatlan, valamilyen szem­pontból hasonló embereket vonzó könnyed nyári mulatságnál, a tudomány számára rendkívüli a jelentősége. Az ikrek ugyanis, mint az egy magyar kutatópáros – maguk is egypetéjű ikerpárt alkotnak – vizsgála­taiból kiderül, csodálatos kísérleti alanyai az öröklődés kutatásának.

Ha van kollektív bűnösség, akkor kell lennie kollektív ártatlanságnak is… – gondolkodik Kováts Judit Elszakítva című regényének egyik főszereplője. Az író-tör­té­nész-le­véltáros szerint a történelmi traumáinkat máig nem dolgoztuk fel, ám ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, beszélnünk kell róla. Megtagadva című regénye a szovjet megszállás borzalmait, az Elszakítva a Beneš-dekrétumokkal sújtott felvidéki magyarság kálváriáját mutatja be.

Témák a MagazinbólAz igazi pofon

Hírdetés

„Ha ezt tudnák Magyarországon, biztosan nem engednék” – Felemás gazdasági nemzetegyesítés a Vajdaságban (17., 21. oldal)Mélyfúrások a múltban
Krulik Zoltán a kozmikus szorongásról, „jótékony” telefonkiutalásokról és a pannonhalmi útravalóról (18-19. oldal)Árpád utca, Szalacsi-ház
Nem a fakazettás mennyezetű unitárius templom és nem is a Tisza-kastély, hanem még ma is az „ojjektum” jut mindenkinek Kocsordról eszébe (20-21. oldal)Papot és cigányt eltartani
A székelyföldi Atyhán százévente történik valami, de akkor nagyon (22-23. oldal)Egyenfrizura
A magát Jézusnak hirdető női szektavezér, aki erőszakkal alapította meg családját, ahol a drog és a verés is a nevelés állandó része volt (22-23. oldal)Összenőve
Egy klub, ahová nem vásárolhatja be magát az ember – Az ikerfesztivál a génkutatók aranybányája (24. oldal)Mélyből a csúcsra
Huszonöt éves a Premier League (25. oldal)Lóhús és tarlórépa
Kováts Judit író-történész múltbeli bűnökről, a szepességi tündérszigetről és a tiszalöki munkatábor szadista parancsnokáról (26-27. oldal)Gion Nándor: Az író mindenhez ért, ismeri az egész világot, és mindenről tud írni
(eddig publikálatlan kézirattal emlékezünk a 15 éve elhunyt íróra) (26-27. oldal)Behúzni Adolf Hitlernek
Száz éve született Jack Kirby, aki forradalmasította a szuperhősképregényeket (32. oldal)Gazda Albert Finkelsteinről és a politikai erkölcsről. Vass Norbert az digitális sportok növekvő népszerűségéről. Plusz Hegyi Zoltán, Stier Gábor, Szörényi László, Benedek Szabolcs és Győrffy Ákos tárcái. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »