Az időjárás már jelzi, hogy beköszönt a világra a káosz

Nem véletlen, ha fázott ma reggel: szokatlanul hideg a május eleje, Nógrádban új hidegrekord született. Ez persze még mindig jobb, mint az április vége, amikor Kékestetőn pedig 45 centi hó esett. Az egyensúlyra nem lehet panasz: februárban és áprilisban melegrekordok is megdőltek. Mi történik itt?

A cím persze pontatlan, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapját, a met.hu-t böngészve tíznél jóval több lokális rekordot is találhatunk, de kiválogattam a legkiugróbb, legérdekesebb adatokat. Nem valami megnyugtató.

♦ 1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg. A hónap leghidegebb éjszakáján, január 8-án, Tésán -28,1 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete.

♦ Egy hónappal később, február 28-án megdőlt a legmagasabb országos maximum-hőmérséklet rekordja; Kiszomboron 21,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

♦ Egy hónappal később, április 2-án újabb melegrekord született: Budapesten 1985-ben 24,2 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltak, 2017-ben aznap azonban Újpesten 25,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Hírdetés

♦ Április 3-án ismét megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord. Előbbi Edelényben: ott 27 fok volt.

♦ Nem kellett sokat várni, és a melegrekordot havazási rekord követte: 63 éves hóvastagság-rekord dőlt meg április 20-án. Bükkszentkereszten 40 cm volt, Kékestetőn pedig 45 cm-t mértek. A korábbi rekord 32 cm volt, amit Kékestetőn mértek 1954-ben.

♦ Április 21-én Kékestetőn -7,1 fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimum hőmérséklet országos rekordja.

♦ Május 10-én megdőlt a hajnali hidegrekord: Koroncón-2,5 fokig süllyedt a hőmérséklet.

♦ Aztán május 11-én (ma) megint megdőlt a hajnali hidegrekord: a leghidegebb a Nógrád megyei Zabaron volt, ott -2,4 fokot mértek, ez új országos minimum hőmérsékleti rekord ezen a napon.

heti válasz


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »