Az IC-vonatok megszüntetése ellen tiltakozik a PS, petíciót indít

Az IC-vonatok megszüntetése ellen tiltakozik a PS, petíciót indít

Az IC-vonatok megszüntetése ellen tiltakozik a PS, petíciót indít Mészáros Richárd2024. 10. 16., sze – 13:31

Az IC-vonatok megszüntetése ellen tiltakozik az ellenzéki PS, és a döntés megváltoztatására szólította fel Jozef Ráž (Smer-jelölt) közlekedési minisztert. „Petíciót indítunk a Kassa és Pozsony között közlekedő IC-vonatok megmaradása érdekében” – jelentette be szerdán Kassán Martin Dubéci, a PS frakcióvezetője. A témát a parlament közigazgatási és régiófejlesztési bizottságában is megnyitják.

Sajtótájékoztatóján Dubéci elmondta, a döntés miatt még tovább tartana az út az ország két legnagyobb városa között. „A Fico-kormány miatt 45 perccel tovább fogunk Kassáról Pozsonyba utazni, holott a jó és gyors vasúti összeköttetés a régió fejlődésének egyik kulcsa” – szögezte le.

Hírdetés

Hozzátette, jelenleg nincs jobb alternatívája a megfelelő vasúti közlekedésnek, az autópálya nem készült el, a tervezett légi összeköttetést pedig csak néhány tehetős ember használná, a többi adófizető pedig évi egymillió euróval dotálná. „Eközben arra hivatkozva akarják megszünteti az IC-vonatokat, hogy költséges a fenntartásuk” – tette hozzá. A párt találkozni akar a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) vezérigazgatójával, Peter Helexával is.

Richard Dubovický és Zuzana Mesterová, a PS képviselői rámutattak, az IC-vonatok megszüntetése nehezítené a keleten élők munkába járását és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

A bírálatok kapcsán a vasúttársaság azt közölte, a cél több vasúti járat üzemeltetése a Pozsony–Zsolna–Kassa vonalon kívül is, ami nagyobb rugalmasságot biztosítana az utazóknak. „Az új járatok bevezetésével módosulnak a csatlakozások, hogy hatékonnyá tegyük az új járatok bevezetését, a minőség és a kényelem megőrzése mellett” – jelentette ki Dominik Drevický, a ZSSK szóvivője. Hozzátette, a módosítás után több távolsági és regionális vasúti járat lesz. „A végső döntés az új menetrend elfogadása után születik meg, a fő célunk a lehetőségek bővítése, a szolgáltatás minőségének csökkenése nélkül” – tette hozzá a szóvivő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »