Az FPÖ megszavazza a Kurz elleni bizalmatlansági indítványt

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valószínűleg megszavazza a Sebastian Kurz kancellár ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – jelentette be hétfőn a párt ideiglenes vezetője.

A politikus a lehetséges indokok között említette, hogy a kormánynak többségre van szüksége a parlamentben, pontosan azért, hogy a jövőben ne fenyegethesse folyamatosan újabb és újabb bizalmatlansági indítvány.

A párt frakciójának több tagja nem sokkal később arról tájékoztatta az APA osztrák hírügynökséget, hogy a képviselőcsoport egyhangúlag úgy döntött, hogy megszavazzák a szociáldemokraták által a kormány egésze ellen benyújtott bizalmatlansági javaslatot a parlament hétfői rendkívüli ülésén.

Hofer arról is beszélt, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazása után szakértői kormány létrehozását támogatja; az új, átmeneti kormány vezetőjeként pedig olyan személyt tud elképzelni, aki elfogadott, és aki nyugalmat sugároz.

Hírdetés

Hétfőn az osztrák parlamentben két bizalmi szavazást is tarthatnak Sebastian Kurz, illetve a részben szakértőkből álló osztrák kormány egésze ellen. Előbbit a Most (JETZT), utóbbit az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kezdeményezésére.

Ausztria második világháború utáni történetében eddig 185 alkalommal fordult elő, hogy a kormányt vagy valamelyik tagját bizalmatlansági indítvánnyal próbálták elmozdítani, de az elmúlt 74 évben ez még sohasem járt sikerrel, mert a többség vagy kitartott amellett, akinek az elmozdítását kezdeményezték, vagy az illető önszántából lemondott.

A bizalmatlansági indítvány az osztrák jog szerint a legerősebb politikai szankció, amely a kormány tagjaival vagy akár a kabinet egészével szemben alkalmazható; ha az alsóház, a Nemzeti Tanács többsége úgy dönt, hogy megvonja bizalmát a kormánytól vagy valamelyik minisztertől, akkor az államfő a kabinetet vagy az érintett kabinettagot minden további nélkül felmenti hivatalából.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »