Az FBI által is körözött szaúdi vállalkozóval üzletelget Tiborcz István?

Az FBI által is körözött szaúdi vállalkozóval üzletelget Tiborcz István?

Egy meglehetősen kétes hírnevű, korábban az FBI által is körözött szaúdi olajmágnás, bizonyos Ghaith Pharaon kezdett értékes ingatlanok felvásárlásba Magyarországon. Úgy tűnik, remek kormányzati kapcsolatokkal is rendelkezik. Az egyik, Orbán Viktor vejhez, Tiborcz Istvánhoz kapcsolódó céggel már nyélbe is ütött egy üzletet. Ettől a cégtől szerezte meg a József nádor tér sarki épületét, a volt Postabank-székházat.

Egyre másra jelennek meg a keleti csúcsgazdagok a hazai palota- és kastélypiacra – írja csütörtöki számában a Heti Válasz.

FBI körözés, és terrorista szál

Nem akármilyen üzleteberekről van szó, egyiküket a József nádor térre berendezkedő szaúdi olajmágnást a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta, csak hab a tortán, hogy Ghaith Pharaont egy időben az FBI is körözte. Az gyanították, hogy köze lehet amerikai pénzintézetek bedöntéséhez.

A Heti Válasz azt is kiderített, hogy egy 2002-ben készített francia parlamenti jelentés szerint a szaúdi üzletember, többek között az Al-Kaidát is finanszírozó iszlám pénzügyi hálózattal is kapcsolatban állhatott.

Kormányzati kapcsolatok

Hírdetés

A szaúdi üzletembernek adta el a József nádor tér sarki épületét, a volt Postabank-székházat az a cég, amely Tiborcz Istvánhoz köthető. A Heti Válasz nem tartja kizártnak, hogy az állam szintén a kétes hírű befektetőnek szánja a Budai Várba költöző Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédos ingatlanát.

A remek kormányzati kapcsolatokra utalhat az is, hogy Ghaith Pharaon, az állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Kereskedőházzal közösen birtokol egy élelmiszer-nagykereskedelemre szakosodott részvénytársaságot.

Furcsa kastélyvásárlások

A szaúdi pénzember jogi képviseletét egy bizonyos jordániai Ammar M. A. Abu Namous, látja el Magyarországon, az Opten cégadatbázis szerint ugyanis ő van feltüntetve a Pharaonhoz kapcsolható céghálózatnál. Az is kiderült továbbá hogy egy másik Pharaon tulajdonában álló cégben már tulajdonosként is feltűnik Namous jordániai ügyvéd. Ez a cég volt az, amely megvette a turai kastélyt 200 millióért. A kastély megvásárlása körül számos egyéb furcsaság is van:

Tavaly decemberben egy zöldfülű ingatlanosokból álló cégcsoport szerezte meg a kastélyt. A számos meglepő fordulattal tarkított kastély eladásnál felmerült a gyanú, hogy a cégek mögött valamilyen befolyásosabb szereplő rejtőzik. Érdemes megemlíteni, hogy a cégcsoportot Tiborcz István korábbi üzlettársa képviselte. Később pedig az is kiderült, hogy az egyik cég bejegyzési illetékét is személyesen a miniszterelnök veje fizette ki.

Amennyiben tényleg Ghaith Pharaon áll a vállalatok mögött, akkor Tiborcznak a többi ingatlanos projektjéhez is köze lehet. Ez az üzleti kapcsolat azonban számos kérdést felvetne. Miközben ugyanis a kormány éppen most szeretne terrorfenyegetettségre hivatkozva plusz jogosítványokat, addig a miniszterelnök veje terrorszervezetek pénzügyi támogatásával gyanúba kevert szaúdi vállalkozóval üzletelget.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »