Az ExxonMobil megállapodott a Romgazzal a fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt részesedése eladásáról

Az amerikai ExxonMobil vállalat megállapodott a Romgaz román állami gázkitermelő vállalattal arról, hogy milyen feltételek mellett adja el a Neptun Deep elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését – közölte kedden a román állami vállalat a bukaresti értéktőzsdén.

A közlemény szerint a felek lezárták a tárgyalásokat, megállapodtak az adásvételi feltételekben, amelyeknek a részleteit nem hozták nyilvánosságra, így a tranzakció értékét sem. A Romgaz szerint az adásvételt 2022 első negyedévében zárhatják le.

Hírdetés

Hozzátették, hogy a megállapodás megkötése előtt a feltételeket jóvá kell hagynia még a Romgaz igazgatótanácsának, valamint a román vállalat részvényesi közgyűlésének is. A felek június közepén állapodtak meg arról, hogy négy hónapon át az ExxonMobil csak a Romgazzal tárgyal az eladás feltételeiről. Az amerikaiak már korábban lemondtak a román felségterületen levő offshore gázmező kitermeléséről, a román vállalat pedig jelezte, szívesen átvenné a kitermelési jogot. A Romgaz március végén tett kötelező vételi ajánlatot az ExxonMobilnak.

A földgázmező másik 50 százalékos részesedését az osztrák OMV birtokolja. A román vállalat és az OMV képviselői áprilisban megállapodtak, hogy ha a Romgaz átveszi az ExxonMobil részesedését, akkor az osztrák vállalat lesz a gázmező operátora. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »