Az exportra kerülő tűzifa mennyisége nem nőtt, a hazai forrásoknak elegendőeknek kellene lenniük

Az exportra kerülő tűzifa mennyisége nem nőtt, a hazai forrásoknak elegendőeknek kellene lenniük

A tűzifa iránti rendkívüli kereslet nem enyhül. A bizonytalan szállítások és a dráguló energia következtében fokozott igény mutatkozik a fűrésztelepek hulladéka, valamint a fakitermelés után visszamaradó tűzifa iránt a szlovákiai és európai piacon, aminek megvannak a maga nyertesei és vesztesei is.

Elsősorban a háztartások aggódnak nemcsak a tűzifa ára, hanem amiatt is, hogy vajon lesz-e belőle elegendő. Az első hét hónap külkereskedelmi adatai nem erősítették meg a tűzifa külföldre való kivitelének jelentős megélénkülését, s a mezőgazdasági tárca szerint a hazai források kielégítik a belföldi keresletet.

A Szlovák Állami Erdővállalat évi 61 ezer köbméterrel növelte a magánszemélyeknek árusított tűzifa mennyiségét. A lakosságnak a tűzifa saját célokra való kitermelésére, azaz a kiszáradt fák és a kitermelés után visszamaradt hulladék felhasználására vonatkozó kérelmeit a vállalat folyamatosan intézi, az év elejétől 27 ezer kérelmezőnek tett eleget. Az agrártárca az állami vállalattal közösen válságtervet is kidolgozott az esetleges rendkívüli tűzifakereslet kielégítésére.

A fenntarthatóság szempontjainak betartása annál fontosabb, minél súlyosabb gondot jelent az erdőgazdaságra a klímaváltozás és az egyéb természeti hatások, mivel az előrejelzések nem éppen kedvezőek. „A fakészletek csökkennek a korösszetétel fokozatos változása és a tűlevelűek állományának ritkulása miatt “ – jelezte a mezőgazdasági tárca. A tűlevelű erdők fáit tizedelik a szélviharok és a fenyveseket pusztító fenyőszú, a kitermelést pedig a klímaváltozás befolyásolja.

Hírdetés

Az ilyen előrejelzések is indokolják, miért olyan fontos megőrizni az egyensúlyt a fakitermelés, valamint a háztartások és a vállalkozások fa iránti kereslete között.
Összességében az év első hét hónapja alatt az Eurostat hasonló mértékű kivitelt jegyez Szlovákiából, mint tavaly ugyanebben az időszakban, megközelítőleg 290 ezer tonnát. Ebbe beletartozik a nem közvetlen fakivitel is, amely csak áthalad Szlovákián. Ha ezt nem vesszük figyelembe, a kivitel csökkent, legalábbis az első félévben.

Az agrártárca a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága adatai alapján közölte, hogy a tűzifa és a tüzelési célokra szánt faanyag kivitele a 2021-es első félévi 220 ezer tonnáról az idei első félévben 170 ezer tonnára csökkent, a kivitel zömét fapellet és energetikai faforgács képezi. A tüzelésre használt tulajdonképpeni fa a leggyengébb minőségű, mely ennek a mennyiségnek a nem egész 4 százalékát képezi a minisztérium szerint.

„A kivitelre kerülő tűzifa mennyiségét tekintve nem feltételezzük, hogy az jelentősen befolyásolná a szlovákiai energiahelyzetet“ – állítja a tárca, hozzátéve, hogy ennek a mennyiségnek a zömét magánszemélyek és kereskedők szállítják ki.

A Szlovákiából történő tűzifakivitel azonban az Eurostat adatai szerint májusban megélénkült és ez a tendencia dinamikus ütemben folytatódott júniusban is. Az éves kivitelről és a hazai kereslet kielégíthetőségéről az év utolsó negyedéve dönt majd, viszont az energiaválság tartóssága miatt az év végén felerősödhet.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »