Az év végéig tartó tilalmi időszak kezdődött a Balaton mellett – videóval

Az év végéig tartó tilalmi időszak kezdődött a Balaton mellett – videóval

A héten egynyaras csukákat telepítettek a Hévíz-folyáson, hogy védekezni tudjanak az idegenhonos díszhalfélék terjedése ellen. Emiatt helyi tilalmat is elrendeltek és egy videón is bemutatták, miféle szokatlan halakat lehet mostanában találni az érintett szakaszon.

Videót tett közzé a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amelyben a szakemberek részletesen elmagyarázzák, hogy miért jelent ökológiai kockázatot a Hévíz-folyáson jelen lévő idegenhonos, inváziós díszhalfajok jelenléte. A védekezés részeként a gyérítő halászatokon túl végrehajtottak egy csukatelepítést is – derült ki a beszámolójukból.

Annak érdekében, hogy ezek az állatok minél hatékonyabban végezhessék „dolgukat”, a Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el 2024. december 31-ig. Ennek értelmében a nevezett csatorna szakaszon csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani tilos!

Hírdetés

A haltelepítés összesen, 295 kilogramm egynyaras korú csuka kihelyezését jelentette a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszra. Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével telepítették be a folyás mentén több helyszínen, figyelve a vízhőmérséklet kiegyenlítésére.

Jelenleg egyébként már tart a csuka fogási tilalma, néhány nap múlva pedig elkezdődik a Balatoni Horgászrend által szabályozott, május 1-ig tartó ragadozóhalfogási tilalom. Az ezt követő időszakban a fent elrendelt új, helyi tilalmat a csatorna partján elhelyett táblákon is fel fogják tüntetni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »