Az év végéig a szlovákiai lakáshitelek kamatai várhatóan csak mérsékelten csökkennek

Az év végéig a szlovákiai lakáshitelek kamatai várhatóan csak mérsékelten csökkennek

Az Európai Központi Bank múlt héten két év után csökkentette az alapkamatot, ami fontos lépés a hitelek kamatlábai szempontjából is. Mit hozhat ez a szlovákiai bankok ügyfelei számára és vajon mikor várnak ránk az olcsóbb hitelek? Erről is kérdeztük Zsupcsan Zoltán pénzügyi szakértőt.

Mikor érezhetjük meg Szlovákiában az EKB kamatcsökkentésének hatásait?

Az EKB múlt csütörtöki (június 6-i) döntése, amely szerint 0,25 százalékponttal csökkentették a kozponti kamatlábat 4,25 százalékra, az infláció mérséklődésének köszönhető. Az EKB monetáris politikájának hatásai azonban csak néhány hónap elteltével válnak érzékelhetővé, mivel a pénzpiacok és a banki kamatlábak lassan reagálnak a változásokra. A kamatcsökkentés hatása inkább a rövid távú fix kamatozású hitelek esetében lehet érzékelhető, és még ott is csak néhány tizedszázalékos csökkenés várható. A hitelezési feltételek javulása tehát csak lassan, fokozatosan fog megjelenni a gazdaságban.

Várható, hogy a központi bank hamarosan további csökkentéshez folyamodik?

Hírdetés

Habár nehéz ezt biztosra megjósolni, a legtöbb elemző szerint az év végéig akár két kamatcsökkentés is megtörténhet – egy szeptemberben és egy decemberben – ami a 4,25%-os szintről 3,75% körüli értékre csökkentheti az alapkamatot. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy az infláció továbbra is alacsony, 3% alatti szinten maradjon.

Milyen mértékben csökkenhetnek az év végéig a szlovákiai lakáshitelek kamatai?

Az év végéig a szlovákiai lakáshitelek kamatai várhatóan csak mérsékelten csökkennek, és az idei évben csak néhány tizedszázalékos csökkenésre lehet számítani. Nagyon fontos elmondani, hogy az EKB alapkamata csak az egyik tényező, ami meghatározza a banki kamatok nagyságát. A bankok számára sokkal fontosabb mutató a szlovák tízéves államkötvények hozama. A jó hír, hogy az EKB csökkentése csökkenti ezek hozamát, azonban ha az állam rosszul gazdálkodik a költségvetéssel, akkor magasabb kockázati felár keletkezik, miatt ezek a kötvények mégis drágulhatnak. Megtörténhet tehát, hogy hiába csökken az EKB kamata, a rossz gazdasági döntések miatt az ország államkötvényei drágábbak lesznek, és emiatt a banki kamatok is növekednek. Ezért az év végéig a legoptimistább esetben is legfeljebb 0,5% csökkenés várható a lakáshitelek piacán. Ez 4%-os kamatokat jelentene a lakosok számára a hitelpiacon.

Érdemes jelenleg még várni annak, aki ingatlanvásárlásra készül?

Az ingatlanvásárlásra készülőknek érdemes megfontolniuk a várakozást, különösen akkor, ha az EKB további kamatcsökkentései várhatóak. Az elmúlt két évben az ingatlanpiac lelassult, azonban az elmúlt hónapokban egyértelmű fellendülés érzékelhető. Habár a banki kamatok még nem csökkentek, a legtöbben bátrabban vesznek fel ingatlanhitelt, mivel bíznak a csökkenő tendencia alakulásában. Így habár még magas az aktuális 4,5%-os kamatkörnyezet, a legtöbben bíznak benne, hogy 2-3 éven belül olcsóbban refinanszírozzák a most felvett hiteleiket, így csak az első években fizetnek magasabb törlesztést. Nincs tehát egyértelmű válasz a kérdésre, de mivel a befagyott ingatlanpiacon néha 20-30%-kal olcsóbban is hozzá lehet jutni egy-egy ingatlanhoz, mint az elmúlt években, így a magas kamatkörnyezet ellenére is érdemes lehet ingatlant vásárolni, ha ezt egy jó vételár kompenzálni tudja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »