Az év tájfunja nemsokára megmutatja igazi erejét

Az év tájfunja nemsokára megmutatja igazi erejét

A Soudelor névre keresztelt trópusi ciklon már lerombolta Saipan szigetét, és lassan közelít Kína felé. Egy ízben elérte a 220 mérföldes óránkénti sebességet, ezzel a legpusztítóbb hurrikán 2015-ben.

Az Egyesített Tájfun Előrejelző Központ (JWTC) adatai szerint a Soudelor névre keresztelt trópusi ciklon átlag 178 mérföldes óránkénti sebességgel száguld a Csendes-óceán középső részén Kína felé – írja a mashable.com. A vihar a lakott területek közül az amerikai fennhatóság alá tartozó Saipan szigetén pusztított először, de itt még nem fokozódott szupertájfunná. Ennek ellenére Saipanon szükségállapotot kellett kihirdetni. Íme:

Hírdetés

A JWTC előrejelzése alapján a tájfun augusztus 7-én éri el Tajvant és a japán Ryukyu-szigetekre is lecsap, másnap pedig már Kína szárazföldi területén fog tombolni. A vihar az előrejelzések szerint a legnagyobb kárt a többmilliós kínai Fuzhou városában teheti, melyen biztosan keresztülhalad, de akár Sanghajt is érintheti. Ahogy eléri majd a szárazföldet lelassul, de így is rendkívüli mértékű pusztítást hagy majd maga után.

A vihar sebessége folyamatosan változik, korábban rövid időre lelassult, de fokozódni fog. Kedden délután már 220 mérföldes haladási sebességet is mértek a térségben. A japán Meteorológiai Hivatal szerint ezzel idén ez a leghevesebb szupertájfun.

2015-ben egyébként a Soudelor a hatodik olyan ciklon, mely szélsebessége meghaladta a 155 mérföldet óránként, ami azért érdekes, mert az ilyen erősségű viharokból legfeljebb 4-5 szokott kialakulni évente.

A Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán öt kategóriába sorolják a ciklonokat, az ötös a legerősebb. A Soudelor is ebbe tartozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »