Az Eurovíziót sem kedvelte minden zsidó Jeruzsálemben

Haredi férfiak demonstráltak Jeruzsálemben a hétvégén, amiért szerintük az Eurovízió záróadása megszentségtelenítette a szombatot. A jeruzsálemi rendőrség nagy erőkkel próbálta megfékezni az ultra-ortodoxok demonstrációját szombaton, amikor váratlan segítséget kaptak a negyedben lakóktól. A helyszínen ugyanis félmeztelen nők jelentek meg.

A vallásos férfiaknak tilos fedetlen nőkre pillantaniuk, ezért inkább elmenekültek.

Több száz haredi férfi és fiú csapott össze aznap a rendőrséggel, akadályozták a forgalmat, rendőröket támadtak meg, amiért az Eurovízió záróeseménye szombatra, vagyis a zsidók heti pihenőnapjára esett.

Hírdetés

Habár az adás sugárzásakor már vége volt a szombatnak, a nap folyamán próbák zajlottak, és ennek a munkának az engedélyezése bőszítette fel a vallásos férfiakat.

Az Eurovízió döntője előtt Izrael egyik főrabbija arra kérte az embereket, hogy 20 perccel tartsák tovább a szombatot tekintettel a pihenőnap arcpirító meggyalázására.

Vannak olyan haredi férfiak, akik nem hajlandók nőkről készült fotókra nézni, még akkor sem, ha azokon felöltözött nők szerepelnek. Évtizedek óta rendszeres incidensek vannak abból, hogy összefirkálják a nők arcát az utcai plakátokon a fővárosban és más városokban.

kibic magazin


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »