Az Európát iszlamizáló Brüsszel mellett tüntetett a Momentum – és ők akarják felépíteni a modern Magyarországot

Dühösek vagyunk, cselekedni akarunk, és mi építjük a modern, 21. századi Magyarországot – nagyon erősen leegyszerűsítve így lehet összefoglalni a Momentum Mozgalom hétfő esti tüntetésén elhangzott beszédeket. A lényeg ennél egy kicsit bonyolultabb: a Momentum elsőként jelentkezett be arra, hogy becsatornázza az elmúlt hetek tüntetéssorozatának résztvevőit egy szervezett politikai erőbe, és konkrétabb jelszavakat adjon az „Elegünk van!” helyett. Az MNO összefoglalója.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a Momentum is későn ébredt, de a május 1-jei tüntetést már húsvét előtt, április 13-án meghirdették, és nyilván egy EU-párti tüntetés természetes dátuma az EU-csatlakozás évfordulója, és amúgy is, ilyenkor hagyományosan politikailag aktívabbak az emberek. A tüntetők száma messze nem érte el a nagy, a CEU melletti demonstrációét, de így is több ezren vonultak végig a Szabadság térről a Hősök terére, hogy meghallgassák a Momentum vezetőit.

Fekete-Győr András, a párt elnöke ugyan nem kifejezetten karizmatikus szónok, de a tüntetéssorozat felszólalói közül elsőként próbált meg rendszerszerű magyarázatot adni arra, hogy mit történik az országban, és kínált valamilyen cselekvési lehetőséget az elégedetlenkedőknek. A magyarázat röviden úgy szól, hogy Orbán Viktor nem érti a modern világot, sőt, fél is tőle, ezért nyom el mindent, ezért vezetné ki Magyarországot Európából is.

Hírdetés

Ehhez képest – legalábbis Fekete-Győr beszédében – a Momentum képviseli a világot látott, képzett, tettre kész fiatalságot, amelyik meg akarja haladni a régi történeteket, amelyik nem fél, és felépíti az új, szebb világot. „Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát” – mondta a pártelnök, amivel durvábban megsértette a kormánypártokat, mint sokan gondolnák, hiszen Széchenyi régóta hivatkozási alap számukra.

Cselekvési lehetőségként egyelőre azt ajánlotta, hogy mindenki csatlakozzon az országos szervezetet építő Momentumhoz – mert ők lesznek azok, akik októberben programot hirdetnek, majd indulnak a 2018-as választáson, és egy év alatt a semmiből a parlamentbe kerülnek –, és váljon maga is médiává, segítsen eljuttatni az üzeneteiket azokhoz, akik csak a propagandát hallják. És persze van tízezernyi matricájuk, amivel át lehet ragasztani a kormány plakátjait, ez is egyfajta politikai cselekvés.

A demonstráció után a tüntetők egy része szokás szerint az Oktogon felé vette az irányt.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »