Az európai vezetők megdöbbentek

Az európai vezetők megdöbbentek

Megdöbbentette az európai vezetőket, hogy a britek a kilépés mellett döntöttek. Angela Merkel német kancellár rendkívüli sajnálatának adott hangot, Francois Hollande francia államfő szerint súlyos helyzet elé állítja Európát a brexit. Az Európai Bizottság a kilépési tárgyalások mielőbbi megkezdésére sürgeti a brit vezetést.

„Apám azt mondta, ami nem öl meg, az megerősít” – ezzel a mondattal zárta reakcióját a brit kilépésre Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke az unióban maradó tagállamokat egységre szólította fel.

„Nem lehet titkolni a tényeket, más eredményt szerettünk volna a tegnapi népszavazáson. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy politikailag milyen súlyos, sőt drámai ez a pillanat. Ez az esemény beláthatatlan politikai következményeket jelent, különösen az Egyesült Királyság számára. Ez történelmi pillanat, de bizonyára nem a hisztérikus reakciók pillanata” – jelentette ki Tusk.

Hírdetés

A várakozások szerint ezentúl még hangsúlyosabb lesz a francia-német tengely az EU-ban.

A német kancellár szerint a globalizációs kihívásokra csak közösen lehet megfelelő választ adni. „A mai nap vízválasztó Európa számára, vízválasztó az európai egyesülési folyamat számára. Ennek az eredménye a következő napokban, hetekben, hónapokban, években válik világossá, de rajtunk, a többi huszonhét tagállamon múlik, hogy képesek és hajlandóak legyünk arra, hogy ne rohanjunk bele bármilyen gyors és egyszerű döntésekbe, amelyek csak szétválasztják Európát. Ha képesek vagyunk nyugodt helyzetértékelésre, akkor annak alapján lehet közös döntést hozni” – mondta Angela Merkel.

A francia elnök szerint az EU örökre megváltozott. „A brit népszavazás kemény teszt Európa számára. Európának e körülmények között meg kell mutatnia szilárdságát és erejét, meg kell hoznia a szükséges válaszokat a Nagy-Britannia kiválása miatti gazdasági és pénzügyi kockázatokra. Az intézkedéseket már megtették, én bízom a hatékonyságukban” – fogalmazott Francois Hollande.

Az Európai Bizottság elnöke óriási tapsot kapott sajtótájékoztatóján, amikor kijelentette, hogy a brit kilépés nem jelenti az EU végét. „A 27-ek európai uniója folytatja a munkáját, ez a közös politikai jövőnk. Összeköt bennünket a történelem, a földrajz, a közös érdekek, és ezek mentén fogunk felkészülni. Együtt foglalkozunk a közös kihívásokkal, hogy erősítsük a növekedést, a jólétet és a biztonságot” – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

A briteknek két éven belül kell kilépniük az EU-ból, de még meg sem kezdődött a folyamat, máris lelassult. Vezető uniós politikusok élesen bírálták David Cameront azért, mert nem nyújtja be a hivatalos kilépési kérelmet, meghagyja az utódjának. Az sem világos, hogy mi lesz a jövő évi brit elnökség sorsa. Brüsszelben jövő héten EU-csúcs lesz, ahol a brexit is napirendi téma, és rendkívüli plenáris ülést is tartanak az Európai Parlamentben. Számítani lehet arra, hogy júliusban rendkívüli EU-csúcsot is tartanak – valószínűleg már a britek nélkül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »