Az Európai Tanács elfogadta az Orbánnal való kiegyezést – támogatták a kompromisszumot

Cikkünk frissül.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte, megszületett a megállapodás a helyre állítási alapról, a 27 állam és kormányfő megegyezett a az új hétéves költségvetés feltételeiről.

Azaz a tagállamok vezetői elfogadták a német kompromisszumot, ami a gyakorlatban felvizezte a jogállamisági mechanizmust. 

Az Európai Ügyekért felelős francia miniszter közölte, hogy az történt, amit már az elején is kértek, vagyis nem áldozták fel semmiért a jogállamisági mechanizmus követelményét. Európa végre haladhat tovább, amire nagy szükség lesz – mondta.

Vita 1800 milliárd euróról

Ahogy az ismert, a tét az volt, hogy az EU-s költségvetési forrásokhoz és helyreállítási alaphoz hozzá lehet-e rendelni a jogállamiságági feltételeket. Most úgy tűnik, hogy a jogállamisági mechanizmus csak akkor indulhat el, ha a jogállamiságot sértő kormányzati cselekedett önmagában sértené az EU költségvetését. 

Szintén fontos szempont az Európai Bíróság normakontrollja, amely halasztóhatályú, és bár elvileg lehetséges egy gyorsított, 4-6 hónapos ítélkezési forma, de akár 2023-ig is elhúzódhat a bírósági eljárás. 

Ugyanakkor még hátravan az Európai Parlament döntése is. Kérdés, hogy az EP-képviselők szembe mennek-e a Tanáccsal, kockáztatva azt, hogy a helyreállítási alaphoz a gazdasági válságtól sújtott országok csak később jutnának hozzá. 

Idetartozik, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón is arról beszélt a hvg.hu kérdésére, hogy minél előbb ki kell írni a pályázatokat a most elérhetővé váló – Magyarország számára összesen kb. 14 ezer milliárd forintos – keret támogatásairól, mivel a koronavírus miatt szükség van a pénzre.

Hírdetés

A vezető európai politikusok örülnek a jogállamisági mechanizmusnak

Tytti Tuppurainen, a finn európai ügyekért felelős miniszter üdvözölte a költségvetésről szóló mai megállapodást.

„Az új mechanizmus konkrét módon megerősíti a jogállamiságot” – mondta a Politico című brüsszeli lapnak.

„Ez a legfontosabb eredmény ma. A rendelet jogilag kötelező erejű, s közvetlen hatályú eszköz. „

Ursula von der Leyen a Twitteren azt írta, hogy „Európa halad előre.”

A politikus gratulált Angela Merkelnek, hogy segített tető alá hozni a megegyezést.

Ahogy korábban írtuk: Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint nagyon jó hír, hogy a magyar és a lengyel kormány is beadta a derekát. Az újságíróknak azt nyilatkozta a politikus, hogy örül annak, hogy az EP-képviselők vörös vonalának számító jogállami mechanizmust elfogadják.

Iratxe García, az Európai Parlament balközép szocialisták és demokraták (S&D) vezetője azt mondta, hogy a németek javaslata után megértette Magyarország és Lengyelország, hogy az EU nem csak előnyökkel, de felelősséggel is jár. 

„Ezenkívül a két ország azon kérése, hogy az Európai Unió Bírósága legyen „választottbíróként a pártatlanság biztosítása érdekében, csak megerősíti a jogállamiságot az EU-ban”

– összegezte a megállapodás lényegét a szocialista politikus. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »