Az Európai Parlament “Ukrajna bátor népének” adta át a 2022-es Szaharov-díját

Az Európai Parlament “Ukrajna bátor népének” adta át a 2022-es Szaharov-díját

A mai strasbourgi ünnepségen “Ukrajna bátor népének” adták át az Európai Parlament 2022-es Szaharov-díját. Az ukrán népet Volodimir Zelenszkij elnök, választott vezetők és a civil társadalom képviselte az eseményen.

„Európa üzenete egyértelmű: kiállunk Ukrajna mellett. Nem fogjuk elfordítani tekintetünket. Az ukrán nép nemcsak függetlenségi háborút vív, hanem az értékek háborúját is. Azokért az értékekért küzd, amelyeken az Európai Unióban az élet alapul, és hosszú ideig megvolt az a luxusunk, hogy ezt magától értetődőnek vettük”

– mondta Roberta Metsola, az EP elnöke.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután egyperces csendet kért a háború alatt elesett ukrán férfiak, nők, gyerekek, katonák és civilek nevében, kijelentette:

Hírdetés

„Most kell cselekednünk, nem pedig megvárni a háború végét. Most kell bíróság elé állítani mindenkit, aki kirobbantotta ezt a háborút, és megakadályozni az agresszió bárminemű megismétlődését. Ez lesz a szabadság, az emberi jogok, a jogállamiság és más közös értékek leghatékonyabb védelme, amelyet ez az Európai Parlament díja megtestesít“.

Videóbeszédében egy olyan nemzetközi bíróság létrehozásának támogatását is kérte, amely az Oroszország által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban hozna ítéletet.

A szabad gondolkodásért járó Szaharov-díjat az Európai Parlament évente ítéli oda. 1988-ban alapították az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat védelmező egyének és szervezetek tiszteletére. Nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról és politikai disszidensről kapta, és egy oklevélből, valamint 50 ezer euróból áll.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »