Az Európai Parlament felszólította a tagállamokat, hogy tiltsák be a “neonáci csoportokat”

Az Európai Parlament felszólította a tagállamokat, hogy tiltsák be a “neonáci csoportokat”

Az Európai Parlament állásfoglalásban arra is kérte az uniós tagországokat, hogy tiltsák be a “nácizmust dicsőítő” egyesületeteket, illetve kötelezte a nemzeti sportegyesületeket, hogy lépjenek fel a rasszizmus ellen.

(HVG)

Az Európai Parlament a “neofasiszta és a neonáci” csoportok betiltására szólította fel az Európai Unió tagállamait csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

Hírdetés

A javaslat megszavazásakor felszólalt EP-képviselők szerint elsősorban a fekete európaiakat, az afrikai származásúakat, a zsidókat, a muszlimokat, a romákat, a nem uniós állampolgárokat, a szexuális kisebbségek tagjait és a fogyatékossággal élőket célzó erőszakos cselekedetek számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy egyes tagállamokban büntetlenséget élveznek a szélsőjobboldali csoportok.

A képviselők a gyűlölettel összefüggő bűncselekmények kivizsgálását végző rendőri egységek felállítását is javasolták.

A képviselők aggasztónak találták, hogy egyes tagállamokban a politikai vezetők, pártok és bűnüldöző szervek, valamint a “neofasiszták és neonácik” összejátszásáról lehet hallani. Az EP ezért felszólította a tagállamokat, hogy egyértelműen ítéljék el és büntessék a politikusok és pártok “gyűlölet-bűncselekményeit, gyűlöletbeszédét”.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »