Az Európai Parlament beperli a Bizottságot a Magyarországnak juttatott 10,2 milliárd euró miatt

Az Európai Parlament beperli a Bizottságot a Magyarországnak juttatott 10,2 milliárd euró miatt

Az Európai Parlament beváltotta fenyegetését, és pert indít az Európai Bizottság ellen, amiért 10,2 milliárd eurónyi befagyasztott pénzeszközt folyósított Magyarországnak.

Von der Leyen családja, az Európai Néppárt (EPP) nem ellenezte a csütörtöki szavazást – közölte a Parlament egyik tisztviselője az Euronewsnak.

A törvényhozók haragját a Bizottság decemberi döntése váltotta ki, amely feloldotta a Magyarország számára biztosított 10,2 milliárd eurós kohéziós források zárolását, amelyekhez az ország a jogállamiság tartós hiányosságai miatt nem tudott hozzáférni.

Hírdetés

A végrehajtó hatalom azzal érvelt, hogy a felszabadítás azért volt indokolt, mert Budapest tavaly májusban elfogadta az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését és a bíróságok politikai befolyásolásának mérséklését célzó reformot, összhangban a Brüsszel által előírt négy „szuper mérföldkővel”.

A törvényhozók, a civil társadalom által kifejezett aggodalmakhoz csatlakozva, megkérdőjelezték az érvelést, és azt mondták, hogy a reform nem felel meg a feladatnak. Azt is kifogásolták, hogy a pénzt egy nappal az uniós vezetők döntő jelentőségű csúcstalálkozója előtt oldották fel, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az Ukrajnával kapcsolatos kulcsfontosságú megállapodásokat.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »