Az Európai Bizottság lassan könyörgőre fogja a dolgot: mégis nagyon kellene az a Déli Áramlat

A Déli Áramlat földgázvezeték megépíthető, és ennek feltételei hosszú ideje világosak – jelentette ki csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
“Nincs semmi újdonság. A labda az oroszok térfelén pattog. Mi készen állunk. Az előkészítő munka folyamatban van” – szögezte le Juncker.

Az Európai Bizottságnak az az állítólagos kifogása a Déli Áramlattal szemben, hogy az európai jog szerint nem üzemeltetheti ugyanaz a vezetéket, mint akié a földgáz, mert akkor monopolhelyzetbe kerül, és verseny híján tetszése szerint alakíthatja az árakat. Oroszország szerint a Moszkvával kötött államközi szerződésekre az uniós jog nem érvényes, Brüsszel szerint viszont igen.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin a hét elején Törökországban jelentette be, hogy az uniós ellenvetések miatt letesz a vezeték megépítésének szándékáról. A vezeték bulgáriai szakasza esetében Brüsszel gondokat talált a közbeszerzésnél, amelyek miatt kötelezettségszegési eljárást indított, Szófia pedig annak lezárultáig felfüggesztette a beruházást.

“A nyitott jogi problémák megoldásán közösen dolgozik az Európai Bizottság és Bulgária. Ezek nem leküzdhetetlenek. Azt kell tennünk, ami Bulgária és Európa számára is a legjobb. Bojko és Jean-Claude majd együtt megoldja” – hangoztatta Juncker.

A bizottság elnöke úgy vélte, hogy az energia minden európait érintő kérdés. “Azt akarjuk, hogy az energia akadálytanul áramoljon Bulgáriába és egész Európába. Energiaügyekben nem engedünk semmilyen zsarolásnak. Bulgária nem egy kicsi ország, egész Európa áll mögötte” – hangsúlyozta Juncker.

A luxemburgi politikus arról is beszélt, hogy a bizottság által felvázolt 315 milliárd eurós beruházási tervben biztosítani fogják, hogy az energiaáramlást lehetővé tevő összekapcsolási pontok, az úgynevezett interkonnektorok kulcselemként szerepeljenek. Ennek szükségességét a magyar diplomáciai is szorgalmazta az orosz bejelentést követően.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »