Az Európai bizottság kritizálja Magyarországot az orosz vakcina jóváhagyása miatt

Az Európai bizottság kritizálja Magyarországot az orosz vakcina jóváhagyása miatt

Az Európai Bizottság szerint Magyarország különutas vakcinapolitikája gyengíti az EU közös igyekezetét az oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban.

A magyar hatóságok zöld utat adtak a Spuntik V orosz oltóanyagnak, Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter pedig ma Moszkvában már vásárolt is 2 millió darabot belőle az ország lakossága számára.

Az orosz vakcinamennyiség az elkövetkező 3 hónapban érkezhet Magyarországra, januárban 600 ezer, februárban 1 millió, márciusban pedig 400 ezer darab. Orbán Viktor kormányfő Sputnik, hogy a vakcina életet ment, ezért Magyarország érdeke, hogy minél gyorsabban minél több oltóanyagot tudjonbe szerezni. Péntek reggeli rádióinterjújában egyúttal Brüsszelt kritizálta a túl lassú vakcinabeszerzés miatt.

A nap végére jött a válasz az EU-tól. Brüsszel elhatárolódik a magyar döntéstől az orosz vakcina jóváhagyását illetően. Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője pénteken úgy fogalmazott, hogy a tagállamok korlátozások nélkül, egyénileg is tárgyalhatnak másokkal.

Hírdetés

„Rajtuk múlik, hogyan járnak el más vakcinák jóváhagyását illetően saját területükön. Ilyen esetben azonban vállalniuk kell a felelősséget is a döntésükért,“

fogalmazott De Keersmaecker.

Orosz tudósok szerint a Spuntik V vakcina 95 százalékos hatékonyságú, de független kutatások egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Az orosz hatóságok már kérték az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) a SputnikV jóváhagyására. Angela Merkel szerint , ha ez bekövetkezik, Berlin segíteni tud a megfelelő mennyiség előállításában.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »