Az Európai Bizottság átutalt 4,2 milliárd eurót Ukrajnának hitelkeretük első részleteként

Az Európai Bizottság átutalt 4,2 milliárd eurót Ukrajnának hitelkeretük első részleteként

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Kijevnek az ukrán hitelkeret első részleteként – közölte az Ursula von der Leyen elnökölte brüsszeli testület.

Az MTI beszámolója emlékeztet arra, hogy az idén március 1-jén hatályba lépett uniós ukrán hitelkeret

50 milliárd euró összegű stabil finanszírozást irányoz elő vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök formájában Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és korszerűsítésének támogatására a 2024-2027 közötti időszakra

– jelezték.

Az Ukrajna által benyújtott kifizetési kérelmet követően a tagállami kormányokat tömörítő tanács múlt kedden jóváhagyta a bizottság értékelését, amely szerint Ukrajna teljesítette pénzeszközök folyósításához szükséges feltételeket és reformokat.

Hírdetés

Ezen reformok az államháztartásra, az állami tulajdonú vállalatok irányítására, az üzleti környezet fejlesztésére, az energiára és az aknamentesítésre terjednek ki az Oroszországgal hadban álló országban.

Az ukrán hitelkeret pénzeszközeinek folyósítása a tanács által jóváhagyott, előre egyeztetett negyedéves reform- és beruházási mutatók teljesülésétől függ.

Mindemellett keddi hír az is, hogy 5,4 százalékra gyorsult az ukrán éves infláció júliusban; közben pedig folytatódnak az ország egészére kiterjedő légitámadások, dróncsapások, így Ukrajna teljes területén légiriadót jelentett be a légierő.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös kijevi sajtóértekezletükön 2024. február 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború megindításának második évfordulóján. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »