Az Európai Bizottság a szlovák kormányhoz fordult, hogy vizsgálja felül az állampolgársági törvényt

Az Európai Bizottság a szlovák kormányhoz fordult, hogy vizsgálja felül az állampolgársági törvényt

Az Európai Bizottság felszólítására a szlovák kormánynak újra napirendre kell tűznie a 2010-ben elfogadott, Fico-féle állampolgársági törvényt, hogy megvizsgálják, az összhangban van-e az uniós jogszabályokkal – közölte a ma7.sk-val Id. Lomnici Zoltán.

Lomnici – az Emberi Méltóság Tanácsa elnökeként, az azóta elhunyt Tamás Ilonka néni felkérésére – még 2011-ben kezdett el foglalkozni a szlovák állampolgársági törvénnyel.

Mint ismert, Tamás Ilonka egyike volt azoknak a felvidéki magyaroknak, akiket miután felvették a magyar állampolgárságot, minden szlovák állampolgárságból adódó joguktól megfosztottak.

Lomnici 2012-ben indítvánnyal fordult az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságához, azonban Jaroslav Paška, akkori SNS-es EP-képviselő elérte, hogy az indítványt vegyék le a bizottság napirendjéről.

Ezt követően Lomnici bíróságon támadta meg az EP döntését. A bíróság helyt adott Lomnici keresetének, és kimondta az eljárás jogszerűtlenségét.

Hírdetés

A 2015-ben újra beadott indítvánnyal összefüggésben a petíciós bizottság ma közölte, az Európai Bizottság a szlovák kormányhoz fordul azzal, hogy miként kívánja összehangolni az állampolgársági törvényt az uniós jogszabályokkal.

„Egy hétéves küzdelem fontos állomásához érkeztünk, mert ez azt jelenti, hogy Szlovákiának a jogszabályhoz hozzá kell nyúlnia” – közölte megkeresésünkre Lomnici, aki szerint nem pusztán magyar ügyről van szó, hanem emberi jogi kérdésről, hiszen például több mint négyezer, Nagy-Britanniában élő kettős állampolgársággal rendelkező szlovákot is érint a kérdés.

– vélekedett Lomnici.

Arra a kérdésünkre, mi van akkor, ha a felszólítás ellenére a szlovák kormány nem tesz semmit, Lomnici azt felelte, erre gondolni sem mer.

„S ha azután sem módosít a törvényen, akkor az Európai Bírósághoz kerülhet az ügy. Ez utóbbinak a döntése azonban már kötelező érvényű” – mondta Lomnici.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »