Az eurázsiai vonatok már a repülőgépekkel konkurálnak. Az USA lemaradt a versenyben

Az eurázsiai vonatok már a repülőgépekkel konkurálnak. Az USA lemaradt a versenyben

Eurázsia néhány szegletében vonattal utazni ugyanolyan gyors, mint repülőgéppel. Legalábbis, 100 kilométeres távolságon belül. Ennek ellenére, a nagysebességű vonatok egyre nagyobb versenyt teremtenek a légitársaságok számára.

A német gyorsvasút kínos meghibásodás-sorozatától eltekintve, az európai TGV-k jól teljesítenek. A leghosszabb növekedést ezen a téren ma már azonban Kína produkálja. Pekingből Sanghajba a Fuxing nagysebességű vonat 4óra és 28 perc alatt teszi meg az 1247 kilométeres távot. Sebessége 351 km/óra. A Fuxinghoz hasonló vonatokat Kínában évente 100 millióan veszik igénybe.

Ázsia az élen

A japán nagysebességű vonatok 320 km/órás sebességgel közlekednek, így a szigetország két nagyvárosa közti út  – Tokió és Oszaka között 500 kilométer van – 2 és fél óra teszi meg. Repülőgéppel ugyanezt 1 óra lehet letudni, de ha figyelembe vesszük a repülés utáni utazást a városba (metró, busz), akkor nincs időbeli különbség a két megoldás között.

Kína üzleti-kereskedelmi központjában, Sanghajban működik az első maglev vonat, vagyis lebegő mágnesvasút, amely 430 kilométer/órás sebességre is képes, de már tervezik a mérnökök a 600 km/órát is átlépő változatát.

Hírdetés

Az európai nagysebességű vonatok közül az Eurostar a legismertebb. Londonból Párizsba és Brüsszelbe tavaly 10 millió utast szállított. A nagysebességű vonal, amit 1994 novemberében indítottak el már a második évében 2,9 milliós jegyforgalmat bonyolított.Akkoriban egy jegy 106 dollárba került (mai árfolyamon 88 euró), ma már csak 39 dollárba (33 euró).

A légitársaságok stratégiát váltottak

A legforgalmasabb és leginkább megtérülő TGV-vonal a Párizs Bordeaux közötti. 2016-ban a munka miatt e vonalon utazók száma mégkétszereződött. Nyugat-Európában a kialakult új trend miatt a rövid távolságokat a légitársaságok általában lepasszolják a fapados versenytársaiknak. Az Air France-KLM például a Ryanairnek és az EasyJetnek. A távolságról alkotott képüket teljesen átformálta az emberek vasúthasználata

Amerika e tekintetben lemaradt. A földeket kisajátító, haladást és jólétet hirdető egykori vasúttársaságok országa ma már teljes mértékben repülőgép párti. Míg Eurázsiában százmilliókban mérhető a vonatokkal utazók száma egy évben, az USA-ban csak 31,3 millióan használnak vonatokat. A leggyorsabb amerikai vonat a Boston – New York – Washington vonalon közlekedik. Maximális sebesség 241 km/óra, de csak ritkán lépi át a 161 km/órát.

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: financialexpress.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »