Az EU vezetése nem a tagállamok népeinek, hanem a globális nagytőkének elkötelezett módon “irányítja” az uniót – rövidke lapszemle

Az a globális pénzhatalom mindenhatói most Görögország kivégzésével kívánnak példát statuálni, hogy az ő akaratukon más alternatíva nem létezhet

A Guardian brit országos napilap írja: öt hónap alatt a Sziríza-kormányt ledarálja a kérlelhetetlen európai elit, Alexis Cipraszt a brüsszeli pénzemberek és politikai uraik meghátrálásra kényszerítették.

A Sziríza vörös vonalait, az adósságtörléstől a privatizációig, egyenként átlépték. De a trojka többet akar: nyugdíjcsökkentéseket, ÁFA-emeléseket az élelmiszertől az áramig, gyorsabb adósság-visszafizetéseket.

A Sziríza leadott egy figyelmeztető lövést, visszautasítva 300 millió euró kifizetését az IMF-nek, és Ciprasz figyelmeztetett, hogy ha nem állapodnak meg egy mentőcsomagban, az az eurózóna végének a kezdetét fogja maga után vonni.

Hírdetés

A jelek szerint Németország és a trojka kész a görögöket lehengerelni, annak ellenére, hogy az elnyomorító megszorítás adósságrobbanáshoz vezetett. Az EU elit hallani sem akar realista leírásról. Görögországnak fizetnie kell, vagy elvágják a likviditási életvonalát és kilökik az eurózónából.

Az eurózóna urai még egy fügefalevelet sem hajlandók nyújtani Ciprasznak. Brüsszeli nézőpontból Görögországnak meg kell adnia magát és ennek láthatónak is kell lennie.

Máskülönben az eurózóna más államai, amelyek megszenvedték a trojka bánásmódját, ötleteket kapnak. Még ha az elszámolás napját elhalasztják is, a Sziríza kudarcának láthatónak kell lennie, ha meg akarják fékezni olyan, más, megszorítást ellenző felek erősödését, mint a spanyol Podemos.

A görög radikálisok remélték, hogy meg tudják változtatni Európát, de tapasztalatuk aláhúzta, milyen mély is az EU, az Európát uraló “elit” ellenállása a valódi reformokkal szemben.
transform.hu


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »