Az EU után a nyugdíjasok is nekimennek a nyugdíjrendszernek – részletek

Az EU után a nyugdíjasok is nekimennek a nyugdíjrendszernek – részletek

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról és igazságosságáról tanácskoznak az Országos Nyugdíjas Parlament 6. küldöttgyűlésén. A nyugdíjreform elkerülhetetlen, mert ez is feltétele az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke szerint a fenntarthatóság és igazságosság érdekében több elemét is meg kell változtatni a nyugdíjrendszernek, csökkenteni kell a férfiak és nők közötti nyugdíjkülönbségeket, meg kell szüntetni a területi különbségeket, és kell változtatni az indexálás módszerén is.

„Szintén igazságtalannak tartjuk azt, hogy ugyanolyan életút mellett – dada, üzletvezető, buszsofőr… -, ugyanolyan szolgálati idő következtében ha négy évvel ezelőtt ment valaki nyugdíjba vagy ha ma, azok között is különbség van. Méltánytalan az is, hogy a nyugdíjrendszerben nagyon sok kivétel, mentesség van. Újra kell ezt gondolni” – nyomatékosította Karácsony Mihály az InfoRádiónak nyilatkozva.

Szerinte a nyugdíjasok nem terhei, hanem erőforrásai a társadalomnak.

Hírdetés

„Nem eltartottként kell rájuk nézni. Nemcsak azért, mert a múltban megteremtették azokat a javakat, amelyek ma rendelkezésre állnak, hanem azért is, mert ma is sok nyugdíjas hozzájárul a nemzeti össztermékhez” – húzta alá.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz egyebek mellett nyugdíjreformot is előirányoz Magyarországnak, amelyet nemzetközi összehasonlításban rövid időn belül, 2025. március 31-ig törvénybe is kell foglalni

  • az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás és
  • a 3,9 milliárd eurós kedvezményes hitel
  • megszerzéséért.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »