Az EU-s vakcinabeszerzést bírálja Németország legújabb lépése

Az EU-s vakcinabeszerzést bírálja Németország legújabb lépése

Azzal, hogy Németország 30 millió Szputnyik V vakcina beszerzését tervezi, egyértelműen jelezte véleményét az Európai Unió vakcinabeszerzéséről.

A németek belátták, hogy rendkívül lassan haladnak az oltással, és az orosz oltóanyag nélkül nem tudják majd elérni az átoltottságot – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma Este című műsorában, írja a Hirado.

Több mint egy hónapos vita után sikerült életbe léptetni

az úgynevezett vészfék rendszert Németországban.

Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos fertőzöttségi szint felett már nem tehetik meg a német tartományok, hogy nem hoznak szigorú óvintézkedéseket, muszáj zárniuk. Berlin lett tehát ebből a szempontból a döntéshozó a járványkezelésben.

A németek is beszereznek 30 millió adag Szputnyik V oltóanyagot, ez pedig egyértelműen az uniós vakcinabeszerzésről alkotott véleménynyilvánítás – szögezte le Nógrádi György.

Hozzátette, ennek már volt előzménye, hiszen Markus Söder bajor miniszterelnök már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy ő maga 2,5 millió Szputnyik V vakcinát rendel Bajorország számára.

Hírdetés

Nógrádi György kiemelte, semmi sem stimmel a járványügyi adatokkal. A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn azt mondta vasárnap, hogy április végéig a lakosság 25 százalékát oltják be. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban kijelentette, hogy júniusig az Európai Unióban 70 százalékos átoltottságot érnek el. Jelenleg ez lehetetlennek tűnik, tehát „a számokkal játékok folynak”.

Hétfőn összeül a 16 német tartomány miniszterelnöke, és megbeszélik, hogy mit kezdjenek ezzel az elképesztő koronavírus-járvánnyal,

valamint azzal, hogy az emberek védettsége csökkent.

„A németeknél máshogy számolják a betegeket, százezer lakosra megnézik, hogy hét nap alatt mennyi fertőzöttet azonosítottak, és ha ez a szám 100 felett volt, akkor tragédia van, 150-nél nagy tragédia van, és ettől felfelé lehet fokozni ezt a szót. Jelenleg ez a mutató 165-nél áll, és Németországban eddig sajnos közel 80 ezer ember meghalt és hárommillió kapta el a vírust” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Németországban máshogy zajlanak a politikai csatározások az oltóanyagok körül, egyes tartományok vezetői úgy vélekednek, hogy a beoltottaknak kedvezményeket kell kapniuk, míg mások szerint ez emberi jogokat sért. Emellett állandó vita zajlik arról, hogy melyik vakcina jó, melyik rossz. Az AstraZenecát három napra kizárták, utána újra oltottak vele. „Minden országban megvannak azok a viták, mint Magyarországon, csak más köntösbe bújtatva” – húzta alá.

Nógrádi György szerint a „vészfék rendszer” életbe léptetésével Berlin politikai döntést is hozott, hiszen a járványkezelés nagyban befolyásolja majd a közelgő választásokat.

Belátták, hogy az eddig helyzet, melyben a 16 tartomány különféleképpen határozhatta meg, hogy milyen szigorításokat vagy enyhítéseket hoz, egyszerűen nem működik.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »