Az EU romastratégiája nem működik

Az EU romastratégiája nem működik

Vincze Loránt, EP-képviselő, a FUEN elnöke pénteken az osztrák Parlament elnöke, Wolfgang Sobotka meghívására vett részt a Nemzetközi Roma Nap alkalmából szervezett bécsi konferencián. A megbeszéléseken az európai kisebbségvédelem témája is napirendre került.

Előadásában kifejtette:

El kell ismernünk, hogy az EU roma stratégiájának első évtizede nem javított lényegesen a romák helyzetén. Sokkal többet kell tennünk a romák érdekében, például a jó gyakorlatok átadásával és megismertetésével a tagállamok között. Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak jobban együtt kell dolgozniuk, egymásra vannak utalva”

Az osztrák parlament üléstermében rendezett beszélgetésen a FUEN elnöke elmondta, hogy annak ellenére, hogy tíz évvel ezelőtt fogadták el az első uniós romastratégiát, kevés előrelépés történt a területen.

Hírdetés

Meg kell néznünk és kezelnünk kell a romák helyzetének alapvető okait, és nagyobb figyelmet kell fordítanunk a válsághelyzetekre is, ilyenkor a romák hamar a gyűlöletbeszéd célpontjává vagy a cigányellenesség áldozatává válnak, ilyen volt a koronavírus járvány, és ilyen most az ukrán menekültválság is. Helyi roma szervezetek beszámolója szerint nemrégiben Németországban Berlinben és Manheimban is hátrányosan különböztettek meg ukrajnai menekült romákat”

– közölte Vincze Loránt.

Emlékeztetett, hogy a közép- és kelet-európai roma közösségek többsége még mindig mélyszegénységben él, gyakran, tapasztott földből, agyagkunyhókból álló nyomorúságos településeken. Romániában tízből nyolc roma olyan házban él, ahol nincs folyóvíz, és tízből hét gyermek nem fejezi be az iskolát – mutatott rá. 

A helyzet javításához többek között nagyobb alázatra és megértésre van szükség, de új beruházásokra is az oktatás, az egészségügyi szolgáltatások terén, különös tekintettel a roma gyermekekre és a szakképzési programokra. A romák helyzetét csak idővel és nagyon kemény munkával lehet megfordítani, annak érdekében, hogy a romák egyenlő bánásmódban részesüljenek, és esélyt kapjanak arra, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba, teljes értékkel vegyenek részt a társadalmi, kulturális és politikai életben – fogalmazott a FUEN elnöke.

A Wolfgang Sobotkával, az osztrák Nemzeti Tanács elnökével folytatott megbeszélésen ismertette a Minority SafePack kezdeményezést, amelyet az Európai Bizottság elutasított, és egyetértettek abban, hogy a romák és a többi őshonos kisebbségi közösség védelmében a közép- és kelet-európai tagállamok szorosabb együttműködésére van szükség. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »