Az EU odapörkölt a lengyelek orra alá

Nem hívják meg az Európai Tanács elnöki tisztségére Lengyelország által jelölt Jacek Saryusz-Wolskit a csütörtöki uniós csúcstalálkozóra – közölte szerdán az Európai Unió máltai elnöksége.

Wendy Borg, az elnökség szóvivője közölte, hogy a döntésről tájékoztatták a lengyel kormányt.

Az Európai Tanács jelenlegi elnöke, a lengyel Donald Tusk indul az újraválasztásáért, és szinte az összes európai uniós tagállam kormánya támogatja, leszámítva Lengyelországot.

A lengyel kormány, amely nem szeretné, hogy további újabb két és fél éven át a volt liberális lengyel kormányfő töltse be az Európai Tanács elnöki tisztjét, az európai parlamenti képviselő Saryusz-Wolskit javasolta helyette, aki soha nem töltött be magas kormánytisztséget.

Lengyelország kormánya ragaszkodott hozzá, hogy Saryusz-Wolskit hívják meg a csúcsra, hogy bemutassa programját az uniós vezetőknek.

Beata Szydlo lengyel kormányfő szerdán az uniós vezetőknek küldött levelében sorolta a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel jobboldali kormánypárt által Tusk újraválasztása ellen hangoztatott érveket.

Hírdetés

Brüsszel és Varsó között hűvös a viszony, miután Brüsszel példa nélküli eljárást indított a jogállam lengyelországi tiszteletben tartását kérve számon az alkotmánybíróság és a közmédia vitatott reformja miatt.

A PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski a volt kormányfőt vádolja azzal, hogy „erkölcsileg felelős” ikertestvére, Lech Kaczynski államfő halála miatt, aki repülőszerencsétlenségben hunyt el 2010-ben Oroszországban.

„Miniszterelnökünk tájékoztatta a lengyel kormányt, hogy Saryusz-Wolskit nem hívják meg a csúcsra” – közölte a máltai elnökség szóvivője. „Ennek oka, hogy külső személyek meghívásához valamennyi államfő beleegyezése szükséges” – mondta a szóvivő, aki szerint egyes vezetők ellenezték az ötletet.

Egy nevének elhallgatását kérő német kormányilletékes szerint az európai tanácsi vezetők elsöprő többsége támogatja Donald Tusk újraválasztását.

„Tudomásom szerint csak egyetlen ország ellenezte” Donald Tusk újraválasztását – mondta a német kormányilletékes.

Tusk mandátuma júniusban jár le. Újraválasztásához elegendő a minősített többség (az EU lakosságának 65 százalékát kitevő 21 ország támogató szavazata). A szavazást a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján tartják a délutáni órákban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »