Az EU küldöttei 4,2 milliárd euró felszabadításáról állapodtak meg Ukrajna újjáépítésére

Az EU küldöttei 4,2 milliárd euró felszabadításáról állapodtak meg Ukrajna újjáépítésére

Csaknem 4,2 milliárd euró felszabadításában állapodtak meg szerdán az Európai Unió tagállamainak küldöttei Ukrajna újjáépítésének megsegítésére. Ezt az EU Tanácsának magyar elnöksége jelentette be az X platformon – számol be a DPA.

Az eszközöket polgári célokra szánják, például a háború által lerombolt infrastruktúra újjáépítésére. A források az Európai Bizottság által tervezett többéves uniós támogatási programból származnak.

A program forrásainak felszabadítására vonatkozó döntést diplomaták szintjén hozták meg, ezért az uniós miniszterek jóváhagyására van még szükség. A DPA szerint ennek formalitásnak kell lennie, bár a kormányok határidőt kapnak az esetleges kifogások kifejezésére.

Hírdetés

A támogatási program a következő négy évre 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást irányoz elő Ukrajnának. Ebből az összegből mintegy 33 milliárdot kell kifizetni Kijevnek hitel formájában, a többi pedig vissza nem fizetendő támogatás.

A helyreállítás olyan infrastruktúrát érint, mint a villanyvezetékek, vízrendszerek, utak és hidak. Az újjáépítésen túl azonban az említett forrásokból Ukrajnának a fizetések és nyugdíjak kifizetését, illetve a háború miatt kitelepítettek számára fenntartott fontos létesítmények, például kórházak, iskolák, szállók fenntartását is szolgálják.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »