Az EU közzéteszi azon országok nevét, melyeknek polgárai beléphetnek a tagállamok területére

Az EU közzéteszi azon országok nevét, melyeknek polgárai beléphetnek a tagállamok területére

Brüsszel az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján dönt arról, hogy a világon mely országok számítanak kevésbé koronavírus-fertőzöttnek. A Le Monde című francia újság azonban már ma kiszivárogtatta annak a 14 országnak a nevét, melyeknek polgárai július 1-től beléphetnek az EU területére. Izrael nincs a kedvezményezett országok listáján, s ezért egy külügyminisztériumi politikus kijelentette: Ha Izraelben ilyen drasztikusan növekszik a megfertőzöttek száma, senki ne lepődjön meg azon, ha az izraeliek tényleg nem repülhetünk az EU országaiba – írja a Jiszráél Há-Jom.

Amint arról az elmúlt napokban mi is beszámoltunk, az Izraeli Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint Izraelben drámai módon megnőtt a koronavírussal megfertőzöttek száma. Magyarországon a hírközlő eszközök ugyan naponta beszámolnak arról, hogy a világ mely országai számítanak a legfertőzöttebbeknek, ám érdekes módon Izraelről eddig nem esett szó. Az Európai Unió most tette közzé – zöld színnel megjelölve – azoknak az országoknak a listáját, amelyeknek polgárai július 1-től beléphetnek az EU országaiba. Mivel Izraelben most már a második hullámban támad a koronavírus, a Le Monde szerint a zsidó állam nincs rajta ezen a zöld színnel jelzett országok listáján.

Az izraeli Jiszráél Há-Jom című hírportál a hírt közölve megjegyzi: elkeserítő hír ez Izrael számára, amely korábban a világ azon országai közé tartozott, ahol a legeredményesebben vették föl a küzdelmet a koronavírussal szemben. Az EU hivatalosan még nem közölt döntése értelmében az izraeli állampolgárok a járvány második hulláma miatt továbbra sem utazhatnak be az EU-tagállamokba. Izraelben különösen fájlalják azt, hogy a vírus miatt hónapok óta karanténállapotban volt polgárok az EU most kiszivárogtatott döntése következtében az utóbbi években igen népszerű úti célnak számító Görögországba és Ciprusra sem utazhatnak.

Hírdetés

A tizennégy „zöldkártyás” ország, amelynek polgárai beutazhatnak július 1-től az EU országaiba: Algéria, Ausztrália, Dél-Korea (sic!), Grúzia, Japán, Kanada, Marokkó, Montenegró, Új-Zéland, Uruguay, Ruanda, Szerbia, Thaiföld és Tunézia. A Le Monde szerint az EU hangsúlyozottan kiemeli, hogy az izraeli, egyesült államokbeli, orosz, szaúd-arábiai és a török állampolgárok egyelőre nem utazhatnak be a területére. A kínaiak akkor léphetnek az EU területére, ha Peking szintén korlátozások nélkül beengedi az EU tagállamok polgárait. A Brüsszel által nem kívánatos állampolgárok hazájában erőteljesen kitört a járvány második hulláma, vagy egyáltalán le sem lankadt, mint például Amerikában. A Le Monde érdekes módon nem említi a különösen fertőzött, tehát az EU által kockázatosnak tartott országok között Brazíliát és Ukrajnát.

Ilan Polus, az Izraeli Külügyminisztérium gazdasági osztályának vezetője a Le Monde által kiszivárogtatott hírre reagálva kijelentette: ha Izraelben az elmúlt napokban tapasztalt drasztikus ütemben növekszik a megfertőzöttek száma, senki ne lepődjön meg azon, ha az izraeliek július 1. után sem repülhetnek az EU országaiba. A politikus szerint a letiltott országok kiszivárogtatott listája még nem végleges, mert arról az EU még nem hozott végleges döntést. „A hivatalos döntést csak a jövő hét elején közlik, s nem vagyok meggyőződve róla, hogy az izraeli állampolgárok beutazhatnak Európába”, jelentette ki az izraeli politikus.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »