Az EU hamarosan embargót vezethet be az orosz olajra, az egekbe küldve ezzel az árakat

Az EU hamarosan embargót vezethet be az orosz olajra, az egekbe küldve ezzel az árakat

Elképzelhető az olajembargó az EU-ban, írja a Portfolió. Hozzátették: erre vonatkozóan már az Európai Bizottság elnöke is megerősítette, hogy dolgoznak egy ilyen intézkedésen. Ha egy teljes és azonnali embargót hirdetne meg az EU, akkor a JP Morgan szerint elképzelhető, hogy 185 dollárt is megüthet a Brent árfolyama, vagyis a mostani szintekről egy több mint 70 százalékos emelkedésre lehet kilátás.

A Reuters arról írt tegnap, hogy az Európai Unió a hétvégi franciaországi választás után teljes embargót készül elrendelni az orosz olajra.

Az olajembargót azért csak a franciaországi választás után bocsátanák tárgyalásra az EU-tagállamok között, hogy az akra gyakorolt hatás ne segítse Marine Le Pent.

Hírdetés

Visszafelé sülhet el

Az Európai Bizottság által hozott azonnali embargóintézkedés súlyos hatással lenne a globális olajpiacra, és rövid távon jelentős felfelé irányuló árkockázatokkal járna. A teljes és azonnali embargó rövid távon valószínűleg jobban sújtaná az európai fogyasztókat, mint az orosz termelőket, és hordónként 185 dollárra emelné a Brent nyersolaj árát.

Jelenleg a Brent árfolyama 108 dolláron áll, ez tehát több mint 70 százalékos drágulást jelentene. Ha azonban Európa lassabban hajtja végre az embargót – hasonlóan az orosz szén importjának európai tilalmához, ahol négy hónapos leállási időszak van érvényben –, az árak valószínűleg nem emelkednének sokkal magasabbra a jelenleginél. Oroszországnak több ideje lenne arra, hogy olajszállítmányait a barátságosabb országok felé irányítsa, írják.

Az EU kevésbé drasztikus alternatívákat is fontolgat, ilyen lenne a különadók és az orosz olaj európai importjára vonatkozó árkorlátok bevezetése. Ez egy politikailag elfogadható középutat jelenthet, amely lehetővé teszi az EU számára az erődemonstrációt, miközben fenntartja az orosz energiaellátást, írja a Portfolió.

(Portfolió – Reuters – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »